[Foto's] Preview Zheng in Den Haag
Op de plek in Den Haag waar 9 jaar lang HanTing Cuisine was gevestigd opent in juli Zheng. In dit nieuwe restaurant, dat van dezelfde eigenaar chef Han Ji is, spelen Chinese rituelen en ceremonieën de hoofdrol. Bekijk foto's van het interieur, dat werd gedaan door De Horecafabriek, onder dit bericht.
De naam Zheng (spreek uit als: Tsung) is een verwijzing naar het keizerlijk banket dat de dag na Chinees Nieuwjaar werd geserveerd aan de belangrijkste ambtenaren.Tijdens dit banket werd de tafel volgezet met luxe spijzen en dranken. Dit vormde de inspiratiebron voor dit nieuwe restaurant dat een buiging is naar de Chinese (eet)cultuur. Zheng betekent ook 'stoom', als verwijzing naar een van de gebruikte kooktechnieken.
De tafel staat centraal
Bij Zheng staat het bord niet langer centraal, maar de hele tafel. Het is een optelsom van porselein, de gerechten, de culturele achtergronden bij de gebruikte kooktechnieken en het kunstobject die zorgt voor een ervaring. Gasten kunnen zich even een keizer wanen, door de stroom aan verschillende gerechten die op tafel verschijnen. Deze worden begeleid door bijpassende dranken. Niet alleen wijn, maar ook sake, thee, cocktails en sappen. Het is mogelijk om te kiezen voor een arrangement met alcohol en zonder alcohol.
Vier belangrijkste Chinese keukens
Gedurende de avond worden bij Zheng de vier belangrijkste Chinese keukens gepresenteerd. Er wordt een ceremonieel menu geserveerd dat bestaat uit 12 chapters. Elk hoofdstuk draait om een andere Chinese kooktechniek. Daarnaast staan in elk chapter een cultuur en gezondheid centraal. De cultuur komt tot uitdrukking door een kunstobject dat op tafel wordt geplaatst als 'conversation piece' en door gebruik te maken van verschillende serviezen uit de verschillende regio's, die speciaal voor Zheng zijn gemaakt.
Spicy en umami
Veel van de gebruikte ingrediënten zijn niet in Nederland verkrijgbaar en worden speciaal voor Zheng geïmporteerd. Ook de smaken van gerechten zijn soms anders dan we in de Westerse cultuur zijn gewend. Spicy en umami voeren in een groot aantal gerechten de boventoon.
QR-code
Bij elk chapter krijgt de gast een QR-code. Via zijn smartphone kan hij meer achtergrondinformatie opvragen over het gerecht, de gebruikte kooktechniek, culturele achtergronden en het kunstobject.
Design
De Horecafabriek verzorgde het interieur. Daarover zegt Rein Rambaldo: “We wilden het authentiek houden, maar wel met een moderne twist. Het moest niet te schreeuwerig worden, want de gerechten moeten het werk doen.”
Menuvoorbeeld
Chapter 1 - Four Delicates, Snacks
Gerecht: vier verschillende gerechten, met invloeden uit verschillende Chinese regio’s: Shanghai, Sichuan, Guangzhou en Beijing.
- Mushroom crisp and mushroom sauce
- Fillet of light and shadow
- Spicy silver fish
- Spiced mackerel
Gezondheid: stimuleren de activiteit van het spijsverteringssysteem
Kooktechniek: koude gerechten
Cultuur/kunstobject: guzheng, Chinees tokkelinstrument
Chapter 2 - Wine Gourd, Geoduck
Gerecht: geoduck (zwanenhalsmossel) met mierikswortelsaus
Kooktechniek: gemarineerd in rijstwijn
Gezondheid: o.a. positief effect op immuunsysteem, verlaagt bloeddruk, bevordert groei
Cultuur/kunstobject: servies is gebaseerd op de fleskalebas, o.a. symbool voor geluk en vruchtbaarheid
Chapter 3 - Zen Life, Tonijn
Gerecht: Chuan Chuan Xiang, Ceviche van hamachi (geelvinmakreel) met kombu en geroosterde paprika, geserveerd met bamboespiesen
Kooktechniek: ceviche/roosteren
Gezondheid: o.a. positief effect op oog en hersenen
Cultuur/kunstobject: Chinese monnik, vertegenwoordigt de Chinese Zen
Chapter 4 - Blue Gold - Dim sum
Gerecht: krab
Kooktechniek: dimsum - gefrituurde/gestoomde hapjes
Gezondheid: o.a. onverzadigd vet, goed voor hart en geheugen
Cultuur/kunstobject: Coisonné, versierd metaal (emaille-techniek), ambacht uit Beijing
Chapter 5 - Empire - Albalone
Gerecht: Abalone, ook wel zeeoren, is een grote zeeslak in een schelp
Kooktechniek: au bain-marie
Gezondheid: o.a. tegen hartziektes, gunstige werking op lever, nieren en schildklier
Cultuur/kunstobject: wierook-brander, essentieel voor rituelen
Chapter 6 - Himalayan Pigeon - Anjou-duif
Gerecht: Anjou-duif
Kooktechniek: bakken
Gezondheid: o.a. positief effect op bloedcirculatie en hersenen
Cultuur/kunstobject: Chinees telraam (suanpan)
Chapter 7 - Sichuan Panda, Lams
Gerecht: Lam
Kooktechniek: hot pot & dry pot
Gezondheid: o.a. positief effect op immuunsysteem, zenuwstelsel, herstel van wonden
Cultuur/kunstobject: reuzenpanda
Chapter 8 - Chinese New Year, Fondue
Gerecht: ingekookt fruit, afgeblust met bananenolie en fingerlemon
Gezondheid: Warm dessert helpt het op gang brengen van de spijsvertering, in tegenstelling tot een koud gerecht dat de activiteit remt.
Kooktechniek: Chinees fondue
Cultuur/kunstobject: rode envelop, als symbool voor geluk
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen