Column Gerard Molenaar: Biercompetities en de waarde van de winst

Dutch Beer Challenge - Bart van der Perre
Tags: bier

Column Gerard Molenaar: Biercompetities en de waarde van de winst

De ene biercompetitie is de andere niet. De waarde van de winst wordt bepaald door het deelnemersveld. Dus wat zegt de  vermelding van een award op het etiket van een ‘prijswinnend’ bier?

 

Header foto: Bart van der Perre

Wie de sociale media van brouwerijen volgt, zal het opvallen dat Nederlandse bierbrouwers regelmatig gouden, zilveren en bronzen medailles winnen. Als er olympische biercompetities zouden bestaan, zou het Wilhelmus vaak klinken. Natuurlijk, je hebt de World Beer Awards (inzendingen uit meer dan vijftig landen), maar ik denk niet dat er categorieën zijn met bieren uit 126 landen. Nee, olympisch gezien, valt er nog geen goud te winnen als het over bier gaat.

Daarom is het goed om het eens over biercompetities te hebben. De waarde van de winst wordt immers bepaald door het deelnemersveld. Hoe mooi het ook is als een Nederlandse voetbalclub dit jaar de Conference League zou winnen, het is geen Champions League. De eventuele winnaar zal het een zorg zijn; er is een Europese prijs binnengehaald en dat geeft toch aanzien en internationale bekendheid.

Zo zou je ook naar biercompetities kunnen kijken: de ene competitie is de andere niet. Maar dan volgt een essentiëlere vraag: wat is het nut van al die competities en voor wie zijn ze er? Waarom zou je er als brouwer aan meedoen en wat zegt de consument zo’n trotse award vermelding op een etiket?

Een kwalitatief goede biercompetitie, waarin door deskundige juryleden onder de juiste omstandigheden blind wordt geproefd aan de hand van duidelijke criteria is waardevol voor brouwers, consumenten en zeker ook voor de horeca. Als  horecaondernemer loop je geen risico als je met goud bekroonde bieren op je kaart zet, mits je de bieren goed behandelt en met zorg serveert.

Voor brouwerijen is het verstandig te kijken naar de naam en faam van de competities. Zijn het medaillefabrieken die vooral voor de organisatoren goud waard zijn? Met bijvoorbeeld zo veel categorieën dat de winkans groot is? Brouwers genoeg die meedoen, want zo’n gouden medaille heeft marketingwaarde. De consument ziet alleen het goud en komt thuis met een ‘prijswinnend’ bier.

De EBCU, de Europese bierconsumentenvereniging, heeft daarom richtlijnen opgesteld voor biercompetities om te zorgen dat een medaille ook echt iets betekent. Dicht bij huis zijn de Dutch Beer Challenge en de Brussels Beer Challenge initiatieven die deze richtlijnen naleven. Zo betekent het winnen van een medaille écht iets en zo weet de consument en ook de horeca waar goud, zilver en brons voor staan: voor excellente bieren. Lekker of niet lekker? Dat is persoonlijk. Jureren voor de Dutch Beer Challenge is hard werken, weten de vele juryleden, maar de competitie is van belang voor de bierwereld, voor consumenten en voor de horeca. De uitslag is onlangs bekendgemaakt. Welk bier zet jij op de kaart?

Artikel delen