Groot assortiment
De cocktailmarkt is volwassen geworden. Bartenders zijn de nieuwe dj’s en vliegen de hele wereld over voor wedstrijden, cursussen en gastoptredens. De cocktailcategorie is aanzienlijk uitgebreid. Er is een heel assortiment bijgekomen van cocktails zonder alcohol tot vegan cocktails en hartige cocktails met groenten. Het is voor de consumens alleen maar ingewikkelder geworden. En hij was al zo onzeker als het gaat om het bestellen van een cocktail. We grijpen het liefst naar veilige klassiekers of laten ons graag adviseren door de barman.
(te) complex voor thuis
Voorspeld was dat ook de thuismarkt voor cocktails zou groeien, maar dat is vreemd genoeg niet echt gebeurd. Zeker tijdens corona hadden mensen voldoende tijd en geld om de hele dag cocktails te maken, zou je denken. Mensen zien cocktails helaas nog als iets (te) complex. Het glaswerk, de juiste hoeveelheden en garnering, de temperatuur, alles is ingewikkeld.
Ready to drinkcocktails
Waar heel Holland zich heeft ontpopt tot bakland, met de meest ingewikkelde recepturen, blijven de natte culinaire creaties toch behoorlijk achter. Sterker nog: wij grijpen steeds vaker naar ready to drinkcocktails. Er zijn enorm veel varianten bijgekomen, bij de supermarkt en de slijter en ook in de horeca staan RTD-cocktails veel vaker op de kaart. In deze tijden van personeelstekort is het maken van cocktails toch iets te tijdrovend en is een premix een handige oplossing.
De grote drankmerken hebben afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe mixers die gelukkig ook vaak een stuk beter zijn dan de treurige blikjes rum-cola en de Breezers van vroeger. De hele (luxe) beleving en de kwaliteit die cocktails zo bijzonder maakt, verdwijnen als sneeuw in deze tijden van klimaatverandering, op het moment dat je hem serveert uit een blikje. De verwachting is dat dit wel weer overwaait. Wat gelukkig overeind blijft zijn de échte cocktails, want het is net als met mode: de echte klassiekers overleven elke trend.