Amersfoortse chefs samen in zomerrestaurant

Tags: chef

Amersfoortse chefs samen in zomerrestaurant

Tijdelijk restaurant FIER in Amersfoort zorgt voor afwisseling en reuring.

We mógen weer, maar laten we het dan ook heel speciaal én groots aanpakken. Dat vonden vier Amersfoortse topchefs. Marco Blok (MEI), Kars van Wechem (De Saffraan), Barry Hamstra (restaurant Tollius) en Pépé Topper (The Bakery) halen in juli en augustus het beste uit zichzelf. Onder de naam ‘FIER. Smaakmeesters in de Mariënhof’ verzorgen ze samen, vanaf 1 juli, wekelijks vier smaakvullende avonden met wisselende gerechtjes.

Passie voor smaak

Grondlegger van het idee, Pieter Aalbers van de Mariënhof, vorig jaar winnaar van Nationale Meeting Award, heeft de laatste tijd meer ruimte dan hem lief is. Hij en wijnleverancier Jan van der Schans brachten hierop de vier chefs aan tafel, waarna de samenwerking werd beklonken. Het initiatief wordt nu al omarmd: “Dan merk je hoe diep de behoefte zit. FIER is een prachtige kans om de stad van Johan van Oldebarnevelt, Piet Mondriaan, Miss Montréal en Wudstik te leren kennen. ‘Wij Amersfoort’, was het podium van Koningsdag 2019. En nu dat van de smaakmeesters dus. Vanwege de verschillende signaturen van de restaurants zou je denken aan de wekelijkse tv-quiz ‘wat is van wie’, maar dat zit toch anders. De koks vinden elkaar blindelings op hun vakmanschap. Blok: “We zien er een uitdaging in om onze diepste passie voor smaak weer te kunnen delen. We laten die zo samensmelten, dat een uitdagend geheel vormt. Denk ook niet dat we een diner doen met wat gangetjes, dat is niet het concept.”

Inspireren en helpen

Alle chefs koken samen één menu, maar geven wekelijks bij toerbeurt leiding aan de keuken. Elke week is er dus een volledig nieuw menu met elke week een andere chef. “Er wordt in het zicht gekookt, wat alles nóg spectaculairder maakt”, vertellen Kars en Barry. ”We zijn er van woensdag tot en met zaterdag. Als je 10 weken komt, eet je tien keer anders.”  Met Pépé Topper heeft FIER Nederlands nieuwste generatie chefs in huis. Topper: “Zeker in deze tijd wil je weten wat je eet.. Voor ons wordt het druk, want ook onze eigen restaurants zijn deze zomer gewoon open.” De reserveringsmailtjes stromen inmiddels binnen. “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe restaurateurs, marketeers en leveranciers uit deze stad willen verrassen, verbinden en verzorgen. Binnen de RIVM-norm verwelkomt FIER maximaal 80 gasten per avond. De Singelzaal en Rôtisserie zijn 12 meter hoog, alles is goed geventileerd en de tafels staan op minimaal 1,5 meter. Ook gaat de ingang van de Mariënhof aan de Zuidsingel voor de gelegenheid weer open. Deze heeft een eigen toiletgroep en garderobe. De hygiënebeloftes, zoals die ook op de website staan, zijn eenvoudig na te leven. Het initiatief is eenmalig en voor iedereen die weer FIER in het leven wil staan. Zo doneert de organisatie van elk diner een bedrag aan de Stichting Art Gala. Met hun initiatief Kidsmart helpen zij kinderen met een achterstand om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Elkaar inspireren én bijdragen, dat is waar het in tijden als deze om draait.

Artikel delen