Bobby Rust: ''Koken doe ik met mijn hart''

Bobby Rust: ''Koken doe ik met mijn hart''

Bobby Rust zwaait nu al een tijdje de scepter bij Envy in Amsterdam. Tijd voor een update. 

Bobby Rust werkte niet alleen samen met Jonnie Boer van de Librije maar ook met sterrenkoks Ron Blaauw, Sergio Herman en Robert Kranenborg. Ook was de goedlachse Amsterdammer via Videoland te zien in de tv-serie De nieuwe garde, waarbij maandenlang acht chef-koks werden gevolgd in hun keuken én in hun dagelijks leven. Nu is hij chef bij Envy in Amsterdam. 

Puur en eenvoud

Op dit moment serveert Bobby Rust onder andere makreel met gemarineerde boerenkool en hangop met groene thee met crème van zuring. Maar ook de Opperdoezer ronde, gelakt met miso, vergezeld door gerookte paling, geroosterde prei, vichysoisse en bonito flakes. We vroegen hem naar de gedachte achter zijn gerechten. ''Mijn signatuur is denk ik wel puur en eenvoudig. Maar wel op een rock 'n roll-achtige manier met een 'wow' effect! Ik trek geen trukendoos open maar kook gewoon met het product. Ik doe niet veel smaken samen op het bord maar wil wel dat mijn gasten alles goed kunnen proeven. Het moet van het bord afknallen.''

Altijd beter

Voor inspiratie hoefde hij niet ver te zoeken: ''Voor mij kwam de inspiratie al een groot deel uit de zaak zelf. Envy heeft veel potentie, dus dat is heel mooi om mee verder te werken.'' Natuurlijk zit hij nu nog in de opstart. ''Alle begin is zwaar want je werkt met een nieuw team aan nieuwe gerechten, in een nieuwe omgeving. Maar dat maakt het ook weer mooi en ik hou wel van een uitdaging.'' En die ligt er. ''Alles kan altijd beter, hebben mijn chefs me altijd geleerd. En het streberige zit nu eenmaal in de aard van het beestje. Maar ik doe alles stapsgewijs samen met de anderen.  Want zonder hun hulp lukt het niet. Ik wil graag de mensen trainen op scherpte en gastvrijheid. Zowel in de keuken als aan de voorkant. Eén team, één taak!''  

De toekomst

Hoe ziet Rust de toekomst voor hemzelf en voor Envy? ''Ik blijf vooral koken met mijn hart. Verder zou ik Envy graag naar een nog hoger niveau willen tillen. Ik wil het zo vormgeven dat het een restaurant wordt waar ik zelf ook graag zou komen. Het komt al erg in de buurt hoor! Gewoon een zaak waar je goed kan eten met goede service en niet te stijf. En waar je na je diner ook nog een extra drankje kan nemen.'' 

Artikel delen