Lekker500 2020: aanvoerder is Inter Scaldes

Lekker500 2020: aanvoerder is Inter Scaldes

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen staat opnieuw op de nummer 1 van de Lekker500 2020. Daarnaast 67 nieuwe restaurants in met vier nieuwe namen in de Top 100; weer een grote hoeveelheid. Inspecteur van de gids: "Hartverwarmende gastvrijheid, een overrompelende keuken en een prachtige locatie."

Onder toeziend oog van pers en chefs werd vanmiddag de Lekker500 2020 uitgereikt. Hoofdredacteur Lekker500 Annelies Pijper: "Met maar liefst 1 nieuwe binnenkomer in de top 10 en 1 in de top 3 is het duidelijk dat Nederland culinair blijft groeien.''

Titelhouder
De 42ste editie van de Lekker500 2020 wordt ook dit jaar weer aangevoerd door Inter Scaldes. Het restaurant wordt geëerd om zijn onberispelijke keuken, hartelijke bediening, prachtige wijnen en geweldige locatie. De Librije in Zwolle staat wederom op 2 en De Leest in Vaassen is dit jaar vervangen door Tribeca in Heez en komt dit jaar de top 3 binnen. Ciel Bleu doet een stapje terug naar plaats 6 en De Lindehof in Nuenen (plaats 5) steeg een plek. De top wordt verder gevormd door Spectrum (plaats 7) in Amsterdam, Pure C uit Cadzand (gestegen naar plaats 8), het Rotterdamse FG Restaurant (plaats 9) en Da Vinci in Maasbracht, dat na enkele jaren weer de Top-10 betreedt op plaats 10.

Top-100
Nog verrassender gaat het eraan toe bij de rest van de Top-100. Er zijn maar liefst zes nieuwelingen: Beluga loves you in Maastricht komt onder de nieuwe eigenaar Servais Tielman hoog binnen op plaats 36 en daarnaast schuiven het Amsterdamse Bougainville, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, The Millèn in Rotterdam, Zarzo in Eindhoven en Mos in Amsterdam als debutanten aan.

Grote sprongen omhoog
Verder maakt het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in de Top-100 een enorme sprong van 37 plaatsen omhoog, naast FG Foodlabs (Rotterdam, +22), De Gieser Wildeman (Noordeloos, +21), Meliefste (Wolphaartsdijk, +19), en Bolenius uit Amsterdam en O&O uit St. Willebrord (ieder +16). Daar staan 27 verliesplaatsen tegenover voor het Leeuwardense restaurant élevé, 16 stappen terug voor HFSLG in Bosch en Duin en een daling van 14 voor Ron Gastrobar in Amsterdam. Van de Top-100 restaurants zijn de allermeeste in Amsterdam te vinden, namelijk 18, op afstand gevolgd door Rotterdam met 9 restaurants. Qua provincies scoort Noord-Holland het hoogst, met 26 restaurants in de toplijst, daarna Zuid-Holland met 18, gevolgd door Brabant met 13 en Limburg met 9 restaurants.

Interviews
Lekker500 heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Zo lees je interviews met onder andere Moshik Roth, Sergio Hermans, Soenil Bahadoer en Syrco Bakker. Neem hier een kijkje achter de schermen:

 

Artikel delen