Leren van Gordon Ramsay

Tags: chef

Leren van Gordon Ramsay

Chef-kok Gordon Ramsay wordt vereerd en gehaat, maar iedereen is het erover eens dat hij een van de beste ter wereld is. ‘We kunnen veel leren van het perfectionisme en de creativiteit van chefs als Ramsay’, aldus auteur Wiemer Renkema.

Door zijn televisieprogramma’s is de Britse chef-kok een karikatuur van zichzelf geworden. Vrienden en vijanden hebben het zo veel over zijn grote mond en zijn zakelijke beslommeringen, dat vaak wordt vergeten dat hij aan de wieg stond van vele tientallen restaurants die samen het ongelofelijke aantal van 16 Michelinsterren hebben gekregen. Wiemer Renkema dook in het leven van Ramsay en schreef er een boek over: Denken als Gordon Ramsay. Was Ramsay maar nooit op tv geweest, dacht Renkema wel eens tijdens het schrijven: ‘Hij heeft een deel van zijn succes natuurlijk te danken aan zijn televisieoptredens, maar hij is vooral een geweldige chef. Dat wordt nog wel eens vergeten.’

Chef én ondernemer
Meer dan ooit staan chefs en hun kookkunsten in de schijnwerpers, en Renkema vindt het volkomen terecht: ‘Chefs doen iets heel bijzonders. Ze bedenken originele gerechten die geweldig smaken en er prachtig uitzien. En dan zorgen ze er ook nog eens voor dat die elke dag aan de lopende band perfect voor de gast worden neergezet.’ Ramsay behoort niet alleen tot de elite van chefs met Michelinsterren, maar is ook nog eens een succesvol zakenman. Hij staat aan het hoofd van een culinaire multinational met 40 restaurants en vele honderden medewerkers en vindt daarnaast ook nog de tijd om goed bekeken televisieprogramma’s op te nemen. ‘Omdat hij zo vaak “fuck” roept en zo’n gewone jongen is gebleven, zou je bijna vergeten hoe bijzonder dat is.’

Perfectionisme managen
Renkema, afgestudeerd aan de Hotelschool Den Haag, schreef het boek als liefhebber van goed eten, maar ook als managementconsultant. Hij vindt dat mensen die de top willen bereiken veel kunnen leren van Ramsay: ''En dan heb ik het niet alleen over zijn creativiteit en perfectionisme, maar ook over zijn omgang met mensen. Ja, Ramsay staat altijd te vloeken, maar hij is ook eerlijk en kan heel complimenteus zijn als je iets goed hebt gedaan. In Nederland zijn we heel goed in het cultiveren van de middelmaat. Van een man als Ramsay kun je leren hoe je perfectionisme kunt creëren en managen. De topman die denkt dat hij een goede leider is, zou het waarschijnlijk geen avond volhouden in een toprestaurant.''
Denken als Gordon Ramsay (ISBN 9789461263384, 164 pagina’s, 15 euro) verschijnt op 6 mei 2019 in de serie Topondernemers van Uitgeverij Haystack.

Artikel delen