Winnaars 1e Vegan Cheese Awards

Tags: vega(n)

Winnaars 1e Vegan Cheese Awards

De Amsterdamse vegan kaasmaker Max&Bien won met hun blauwader kaas de publieksprijs van de ProVeg Vegan Cheese Awards 2020. De Petit Lorrain, een vegan brie van Petit Veganne uit Frankrijk, was favoriet bij de jury.

De awards werden uitgereikt tijdens de druk bezochte zesde editie van VeggieWorld in Utrecht.

Eerste Vegan Cheese Award

ProVeg Nederland reikte de Vegan Cheese Awards uit, omdat de stichting een snelle ontwikkeling ziet op het gebied van vegan kazen. Op VeggieWorld was een record aantal vegan kaasmakers aanwezig. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: "Veganistische kazen benaderen inmiddels de smaak van kaasjes op basis van zuivel. We verwachten dat vegan kaas na plantaardige melk en vleesvervangers voor de volgende grote doorbraak op plantaardig gebied gaat zorgen." 

Vegan brie van Petit Veganne

De subtiele Petit Lorrain geeft volgens de zeven koppige vakjury de meest complete beleving en komt het dichtst in de buurt van reguliere kaas. Jurylid Nadia Zerouali: “Als het donker zou zijn, dan zouden kaasliefhebbers het verschil niet proeven met een echte brie,” Petit Veganne won het net van Willicroft, die deelnam met hun recent ontwikkelde This is not Cheese Fondue. Hiervan waardeerden de juryleden de mooie smaak.

De jury bestond uit: Nadia Zerouali (culinair journalist), Michiel Bussink (culinair journalist), Sarah Puozzo (food writer), Martine van Haperen (vegan food professional & voedingscoach), Mark Kulsdom (sociaal ondernemer), Lieske van der Waals (hoofdredacteur De Hippe Vegetariër) en Onno Kleyn (culinair journalist).

Blauwader kaas van Max&Bien

Max&Bien kreeg de publieksprijs, nadat het publiek alle kaasje hadden geproefd en stemde via een app. Het bedrijf maakt een Blue veined cheese in grape leaves op basis van cashewnoten. De Amsterdamse kaasmaker gebruikt dezelfde culturen als in blauwe kaas op zuivelbasis. Nadat de culturen zijn ontwikkeld laten ze de kaas nog twee maanden rijpen om de complexere smaken te ontwikkelen. Het heeft daardoor een karakteristieke en pittige smaak.

Artikel delen