Naeckte Brouwers verrassen met twee Amstelveense  grape ales

Tags: bier

Naeckte Brouwers verrassen met twee Amstelveense  grape ales

Af en toe duikt er een op bij een Nederlandse brouwerij, Grape Ale. Het is de mooie, het palet aan biersmaken verrijkende bijdrage van de nog de jonge Italiaanse biercultuur. Puck Kerkhoven schreef er voor Entree al een prachtig artikel over. 

Nu er in Nederland zo'n 160 wijngaarden zijn, is het niet zo gek dat de nieuwe generatie brouwers, toch al niet vies van experimenten, ook hier grape ales gaan maken, uiteraard geïnspireerd door het origineel, de Italian Grape Ale, de IGA.

De manieren waarop de druiven worden verwerkt kan enorm verschillen bij de productie van Grape Ales: hele druif, most, schillen, sap of wijn. Puck Kerkhoven moest trouwens nog ver zoeken om genoeg grape ales voor een proeverij bij elkaar te krijgen. Er waren bieren uit Brazilië Canada, Italië, België en Nederland bij.

Buitenbeentjes

Grape Ales zijn dus nog echt buitenbeentjes. De Gooische Bierbrouwerij heeft er inmiddels ervaring mee en maakt hele mooie. Ook brouwerij HOOP verraste vorig jaar met een grape ale. Nu melden zich ook de Naeckte Brouwers uit Amstelveen, die de luxe hebben over 2 brouwerijen te beschikken. In de Annakerk brouwen ze hun reguliere bieren en in hun oude brouwerij gaan ze op avontuur onder de naam Naeckt in het Wild. De wilde bieren en de saisons brouwen ze daar, omdat de gisten voor die bieren niet in de buurt van de reguliere brouwsels mogen komen.

Lokale wijngaard

De Naeckte Brouwers zochten samenwerking met wijngaard De Amsteltuin om een echte lokale grape ale te maken. De Amstelveense wijngaard produceert zo'n 5000 flessen per jaar en de brouwers kregen twee vaten met pulp van respectievelijk witte en rode druiven.

20220525_172036

 

Aan een basis, het wort (een zoete ‘soep’ die rest na het stapsgewijs opwarmen van de mout), waar normaal gesproken na afkoeling biergist in gaat, is nu druivenpulp die al een paar dagen spontaan stond te gisten toegevoegd. Het wort voor de witte druiven was gebaseerd op gerstemout en haver, die voor de pulp van rode druiven alleen op gerstemout.

Microculturen

Tim Castricum van Naeckte Brouwers: "Het bier is alleen vergist met de van nature op de druivenschillen aanwezige microculturen. Die culturen zijn geïsoleerd en opgekweekt tot wat we hopen dat onze huiscultuur kan worden. De vergisting heeft het laatste zetje gekregen met een pitch van de kweek."

Er is dus geen traditionele biergist aan te pas gekomen. Tot vreugde van de brouwers verliep het vergistingsproces erg goed. Op een gegeven moment is de druivenpulp gescheiden van het bier in wording. Dat heeft vervolgens nog een aantal maanden mogen rijpen.

Sterren

Het resultaat zijn twee grape ales, die de naam van sterren dragen. Wie de Alpha Centauri, de witte grape ale ruikt, herkent meteen het funky karakter van wilde gist. Het is een soepel bier waarin de witte druif goed doorkomt.

De rode grape ale, Alpha Aurigae, heeft het funky karakter veel minder, maar daarentegen weer de tannines die we kennen van rode wijnen. Ook deze grape ale is laag in alcohol en zou profijt kunnen hebben van iets meer body. Het mooie is dat er na iedere druivenoogst weer de gelegenheid is een nieuwe grape al te maken en de ervaringen van de vorige editie te gebruiken.

 

20220525_170159 20220525_164107
Artikel delen