Winnaars Huisbier van het Jaar 2018 bekend!

Winnaars Huisbier van het Jaar 2018 bekend!

De thuisbieren Thuysfluiter (licht) en Smoke House Eagle (zwaar) zijn door de Entree-jury benoemd tot Huisbier van het Jaar 2018.

Thuysfluiter van café Thuys in Amsterdam en Smoke House Eagle van Franks Smoke House, eveneens in Amsterdam, zijn door de jury verkozen tot Entree Huisbier van het Jaar. De jury vond de winnaars goed, maar mist overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwaliteit van sommige inzendingen de wenkbrauwen fronsen bij de jury. Het advies blijft: schakel een expert in als je een huisbier ontwikkelt.

Andere beoordelingsprocedure
Entree vroeg Theo Flissebaalje en Derek Walsh de beoordelingsprocedure onder de loep te nemen. Dat resulteerde  in twee juryrondes. De jury ‘licht’ bestond uit Theo Flissebaalje, Fiona de Lange, Gery Uijtenhaak en Piet Tuinema. De jury ‘zwaar’ (vanaf 6,5%) uit Derek Walsh, Yvonne van Houtum, Henri Reuchlin en Raymond van der Laan. In de eerst ronde bepaalde iedere jury een top 5. Die werd vervolgens door de andere jury geproefd en die jury  bepaalde de uiteindelijke winnaar. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0.

Winnaar categorie licht
Thuysfluiter, de winnaar in de categorie licht is een tarwebier met dryhopping, en volgens de jury een echt huisbier. “Zacht, toegankelijk, lekker voor iedereen”, vindt Henri Reuchlin. Derek Walsh herkent ananas, mango en een beetje zwavel. “Complexe geuren. Een goed doordrinkbaar bier.”  Raymond van der Laan vindt het een lekker fris bier en interessant genoeg om een tweede te nemen. “Niet karakterloos”. Volgens Yvonne van Houtum een prima bier om een blad van te bestellen en aan je vrienden uit te delen. “Een allemansvriend, wat een huisbier hoort te zijn.”  De tweede plaats is voor Orangerie de Pol in Doetinchem, met het schwarzbier Doetinchems Donker, gebrouwen door de Noordhollandse Bierbrouwerij. Derde werd de Dutch Eagle van proeflokaal het Arendsnest in Amsterdam, gebrouwen door Morebeer Brewing

Winnaar categorie zwaar
Over de winnaar, een Rauchbier is de jury enthousiast, Zeker als ze na afloop verneemt  dat dit voor Franks Smoke House is ontwikkeld. Een huisbier dat bij het horecaconcept past. Fiona de Lange vindt het een doordrinkbaar bier, doordat het rookkarakter minimaal is. ‘Een mooie gerookte toets maar niet te hoogdrempelige voor gewone bierdrinkers”. De keerzijde vindt ze wel dat het een vrij dun bier is en haar advies zou zijn om de smaak toch iets voller te maken. Theo Flissebaalje is net terug uit Franken in Duitsland en heeft daar weer veel originele rauchbieren geproefd; hij vindt dit bier daarom ook wel wat aan de dunne kant. Gery Uijtenhaak vindt ook dat het bier iets voller mag, maar trof brouwtechnisch geen afwijkingen en vindt het een goed gebrouwen bier. Piet Tuinema, naar eigen zeggen bepaald geen liefhebber van rauchbier , vindt dit een voor hem acceptabel en mooi bier. Tweede werd de Rechthuis Bok, van Het Rechthuis in Mijdrecht, gebrouwen door Spierbier Brouwerij. De derde plaats is voor Goochem, een 4-granen tripel van café Gambrinus in Amsterdam, gebrouwen de brouwerij De Eeuwige Jeugd.

De jury bestond dit jaar uit: 
Raymond van der Laan (bierjournalist Volkskrant, auteur, blogger)
Yvonne van Houtum (internationaal biersommelier, journalist en blogger)
Derek Walsh (brouwerijadviseur, bierkeurmeester)
Gery Uijtenhaak (biersommelier/brouwer)
Theo Flissebaalje (PINT)
Henri Reuchlin (cöördinator StiBON Bieropleidingen)
Piet Tuinema (Opleiding Bierkeurmeester (BKG), internationale ervaring, Bierconnaiseur)  
Fiona de Lange (zytholoog, biersommelier, ciccerone)

 

 

Artikel delen