Amsterdam wordt heel even wijnhoofdstad

Tags: wijn

Amsterdam wordt heel even wijnhoofdstad

Na twee jaar is het Amsterdam Wine Festival niet meer weg te denken van het Westergasfabriekterrein. Sinds het debuut in maart 2017 staat inmiddels de zesde editie van Nederlands grootste wijnfestival voor de deur.

Van 27 t/m 29 september worden de oogstfeesten van het Noordelijk Halfrond gevierd tijdens het Amsterdam Wine Festival en komen duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland de mooiste wijnen uit de oude en nieuwe Wereld proeven. Deze editie zal nog meer wijneducatie en workshops bieden, maar het belangrijkste blijft toch het genieten van bijzondere wijnen in combinatie met culinaire hoogstandjes. 

Nieuwe beleving
Mede-organisator Ivar Beukeboom: "Met de komende editie willen wij onze gasten een nieuwe beleving geven. Uit onze enquête bleek dat het festival met 4,5 uit 5 punten gewaardeerd wordt. Daar zijn wij zeer trots op, maar de uitdaging is om dat niveau vast te houden of te overtreffen. Wij willen de harten van de liefhebbers sneller laten kloppen en daarom worden er veel innovatieve elementen toegevoegd. Om te beginnen wordt er een volledig andere opzet in de Gashouder gecreëerd, waarbij de wijncultuur van de landen Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Verenigde Staten, maar ook wijnlanden uit Oost Europa en het midden Oosten op unieke wijze gepresenteerd wordt".

Wijnmakers
Met een festivalterrein van 5.000m2 kunnen de bezoekers op ontdekkingsreis. Er is geïnvesteerd op het gebied van wijneducatie, waarbij meer de diepte dan voorgaande edities wordt ingegaan en duurzaamheid een nog belangrijkere rol krijgt. Naast de populaire workshops kun je ook je kennis verbreden in de “Room of Senses”. Door de combinatie van ruiken, proeven, voelen, zien en horen in een futuristische omgeving, worden alle zintuigen geprikkeld. Op deze manier kun je de wijn in zijn totaliteit ervaren. Wijnmakers maken het festival bijzonder. Speciaal voor het Amsterdam Wine Festival vliegen de grote internationale wijnmakers over naar Amsterdam. Zij geven speciale masterclasses in het Leidinghuis en staan tevens in de landenpaviljoens gasten uitgebreid te woord over de nog niet eerder getoonde wijnen uit eigen vat.

Culinair 
Culinair en cultureel is het Amsterdam Wine Festival wederom. Zo staan verscheidene streetchefs uit binnen- en buitenland op het Klönneplein. Grill koning Jort Althuizen heeft zijn eigen BBQ-sectie waar de American Dream tot uitvoer komt in het eten. Verder een weldaad aan heerlijke oesters en wordt het geheel chique afgetopt met kaviaar bij de Bollinger Champagne stand.  Dansen kun je ook op het Amsterdam Wine Festival. De nieuwe opzet leent zich uitstekend voor akoestische muziek, fijne DJ tunes en dans. Overdag zijn er vele wijn quizzen en kun je druivenstampen op het hoofdpodium met onze huissommelier: Lendl Mijnhijmer, benoemd tot beste sommelier van Nederland en werkzaam bij Bougainville. Amsterdam Wine Festival verduurzaamt nog meer tijdens de zesde editie. Plastic was al een taboe en het bekende wijnpaspoort gaat zijn digitale intrede maken, waardoor papieren drukwerk overbodig wordt. Nog een tipje van de sluier: iedere dag vindt er een wijnveiling plaats voor het goede doel in samenwerking met Mastercard en het World Food Program.

 

 

Artikel delen