Bier in België steeds populairder bij diner

Tags: bier wijn

Bier in België steeds populairder bij diner

Bier is bij onze zuiderburen bijna even populair in het restaurant als wijn. 

Bron: Nieuwsblad België 

Belgen geven steeds meer de voorkeur aan bier als ze gaan uiteten. Dat blijkt uit cijfers van de veertiende editie van de Bierbarometer, gepubliceerd door het Beer & Society Information Center. “De schroom om bier op restaurant te drinken is verdwenen”, zegt Nathalie Poissonnier, directeur van de Belgische Brouwers.

Verschuiving
Wijn staat nog steeds op nummer één, maar lang zal dat waarschijnlijk niet meer duren. Ondertussen scoort bier (42,6 procent) bijna even hoog als wijn (49,2%) als meest bestelde drank in het restaurant. In 2005 lag de verhouding nog helemaal anders. Toen koos 68 procent van de Belgen wijn als favoriete drank in het restaurant en 20 procent koos voor bier. Hoe valt die verschuiving te verklaren? “We hebben meer dan duizend bieren, dus naast de klassieke combinaties zijn er nog talloze mogelijkheden”, zegt biersommelier Ben Vinken. “Ofwel kies je voor harmonie tussen het bier en het gerecht, ofwel ga je voor een contrast. Zo passen hoppige bieren perfect bij exotische, pikante gerechten. Bij wijn daarentegen moet de combinatie écht kloppen. Asperges met rode wijn is bijvoorbeeld geen goed idee. Het teveel aan tannine botst met het mooie gerecht. Bitter bier past er veel beter bij.” 

Artikel delen