Langereis 4de nominatie Wijnvrouw 2019

Tags: wijn

Langereis 4de nominatie Wijnvrouw 2019

Esmee Langereis is gisteren als vierde genominneerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2019.  

Tijdens de Huishoudbeurs in de RAI heeft register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater) wijnjournalist Esmee Langereis benoemd tot kanshebber op de titel Wijnvrouw van het Jaar 2019. Langereis maakt hiermee als vierde kandidaat kans op de felbegeerde prijs die tijdens Villa’s Culinair Wijntheater 2019 wordt uitgereikt. De wijnjournalist schrijft mee aan de Grote Hamersma Wijngidsen waarin jaarlijks 8000 wijnen worden geproefd en beschreven.

Juryrapport
Precies tien jaar geleden werd Langereis stapelverliefd op een Beaujolais Nouveau van Marcel Lapierre, wat de aftrap bleek te zijn naar een onverwachte carrière move. Wijn was sinds de pubertijd al een onderdeel van haar leven - in plaats van Breezers dronk zij liever chianti - maar dat je er ook je werk van kunt maken was nooit in haar opgekomen. Tot die ene avond de Lapierre haar lippen raakte en de wereld even stil bleef staan. Vanaf dat moment wilde ze begrijpen hoe het kan dat een wijn je zó kan raken, dat je ervan gaat huilen. Of lachen. Of allebei tegelijk.  “Met haar stralende uitstraling heeft Esmee gezorgd voor kleur in de wijnwereld. Haar toegankelijkheid en kleurrijke teksten zijn van grote waarde voor de wijnwereld, die soms best wat stug en afstandelijk kan zijn”, aldus Verbeek.

Nadat Langereis haar baan als copywriter had ingeruild voor een job als chef bij ELLE Eten, werd ze diezelfde maand benoemd tot nieuwe wijnschrijver van het magazine. Haar kennis van zaken deed ze in de loop der jaren ruimschoots op tijdens talloze wijnreizen en daarnaast behaalde ze haar WSET Advanced. Inmiddels is ze vaste columnist voor Elle Eten, Harper’s Bazaar en De Smaak van Italië. In 2016 vroeg Harold Hamersma haar als co-auteur voor de De Grote Hamersma Wijngidsen. Ook publiceert Langereis op een eigen kanaal: Onder het motto life’s too short to drink vieze wijn lanceerde ze in 2017 makemewine.nl - een site vol tips en tricks over wijn en andere drankjes - waarvoor ze ook een serie korte video’s met Supermarktwijntips maakte. Esmee is sinds kort assistent wijnmaker van Chateau Amsterdam. Deze wijnen heeft ze na de bekendmaking van haar nominatie laten proeven aan de genodigden.

Janny van der Heijden
Met de bekendmaking van de vierde genomineerde voor de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar 2019 is tevens de nieuwe jury gepresenteerd. Janny van der Heijden, bekend van onder andere Heel Holland Bakt, Masterchef en Koffietijd, is tot de jury toegetreden. Van der Heijden werkt als culinair adviseur en presentatrice en schrijft dagelijks voor verschillende tijdschriften en kranten. Ook schreef ze meerdere kookboeken. In 2014 en 2015 heeft ze de Nationale Eettest samengesteld en geschreven. Heleen Boom (directeur - eigenaar theater restaurant Bouwkunde, programmeur, vinoloog, sommelier) en Peter van Houtert (Directeur Verbunt Verlinden, voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) maken de vier koppige jury compleet. Naast het oordeel van de jury, geldt ook de stem van het publiek. Via de website  is het mogelijk om te stemmen op een van de vier genomineerden.

Wijnvrouw van het Jaar 2019 award
De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier heeft gemaakt. Volgens Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) is het daarom de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Elk kwartaal wordt een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen, waarvan Birthe van Meegeren de eerste genomineerde is. De tweede nominatie was voor Française Michèle Lainé. De derde nominatie ging naar Monique Breuer. De Wijnvrouw van het jaar award is een nieuw initiatief van het Wijntheater en PR bureau MissPublicity. Na een jaar, wanneer alle genomineerden een podium hebben gekregen, wordt tijdens Villa’s Culinair Wijntheater 2019 bekend gemaakt wie van de vier gekozen vrouwen zich ‘Wijnvrouw van het jaar’ mag noemen.

Artikel delen