Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Tags: wijn

Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Prijzenregen waaronder 2 keer goud voor Betuws Wijndomein bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Diederik Beker, wijnmaker van het Betuws Wijndomein in Erichem, ontving maar liefst twee van de acht gouden medailles tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019 op 1 september 2019 in Amerongen. De Gelderse wijnmaker werd tevens bekroond met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’ over de jaargangen 2017, 2018 en 2019 en nam daarnaast nog negen zilveren en drie bronzen medailles in ontvangst.

Goud, zilver, brons en Beste wijngaardenier
Dit jaar deden 242 Nederlandse en Belgische wijnen mee aan de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Acht wijnen zijn met goud bekroond waarvan twee van het Betuws Wijndomein: de LingeRood Cuvee Barrique 2017 in de categorie ‘Beste rode wijn’ en de LingeWit Edelzoet 2018 in de categorie ‘Beste zoete wijn’. Vinoloog en wijnautoriteit Janna Rijpma, Nederlands bekendste gastro-entertainer, overhandigde de onderscheidingen aan een stralende Diederik Beker. De reeks onderscheidingen en ereprijzen voor het Betuws Wijndomein bestaat verder uit negen zilveren medailles, drie bronzen medailles en de titel voor de ‘Beste wijngaardenier van de keuring’ over de jaargangen 2017, 2018 en 2019’.  

Kroon op het werk
De Betuwse wijnmaker, wiens wijnen in sterrenrestaurants als ’t Nonnetje in Harderwijk, Bridges in Amsterdam en De Kromme Dissel in Heelsum worden geschonken, is trots op zijn onderscheidingen. Diederik Beker: “Negen zilveren medailles en de prijs voor de Beste wijngaardenier over 3 jaren zijn al indrukwekkend, maar de oogst van twee gouden medailles is een kroon op ons werk. Daarnaast ben ik blij met de bronzen medaille voor de Jasmijn Orange Wijn, onze eerste orange-wijn die we hebben vernoemd naar onze dochter Jasmijn die eerder dit jaar werd geboren. Deze wijnkeuring is een goed ijkmoment om feedback te krijgen van gerenommeerde wijnkeurders op het resultaat van een jaar hard werken. De vele prijzen onderstrepen de hoge kwaliteit van onze wijnen en bevestigen dat we de goede weg zijn ingeslagen. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van onze wijnen, inclusief de trouwe vrijwilligers, bedanken voor alle hulp en het onvoorwaardelijke vertrouwen. Het geeft energie om gedreven verder te gaan en de oogst van 2019 binnen te halen. Zoals het er nu uitziet belooft 2019 wederom een goed wijnjaar te worden.”

Eco Fields wint prijzen
De Eco Fields wijnen Veluwse Vreugde 2016 wit en de Zomerbries 2015 wit wonnen zilver. De Herfstnevel 2016 rood won brons. In 2005 is Eco Fields gestart met het aanleggen van 0,5 ha wijngaard in Harskamp. In 2007 werd de wijngaard uitgebreid met nog eens 2 ha. Eco Fields gebruikt 7 rassen druiven, hoofdzakelijk Duitse en Zwitserse, die het goed doen op Nederlandse bodem. Restaurant Bentinck in Amerongen was het decor voor de prijsuitreiking. Dat is bijzonder omdat bij dit restaurant ook het biologisch kalfsvlees van Eco Fields op de menukaart staat. Eco Fields is de enige biologische kalverenhouderij in Nederland en is gevestigd in Wekerom. De mousserende wijnen van Eco Fields zijn al eerder in de prijzen gevallen. Mathijs Veenschoten, wijnadviseur bij Eco Fields is blij met de prijzen: “We zijn blij dat we wederom prijzen voor onze wijnen hebben mogen ontvangen. Omdat we met onze Veluwse Vreugde al eerder prijzen wonnen, is het fijn deze lijn te kunnen voortzetten”.

Betuws Wijndomein
Met hulp van familie en vele trouwe vrijwilligers is het Betuws Wijndomein in Erichem bij Tiel in de loop der jaren uitgegroeid tot een professioneel wijnbedrijf waar op een oppervlakte van zeven hectare veertien druivenrassen worden verbouwd. Het hele jaar zijn Diederik Beker en zijn partner Arina van Leenen gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in de wijngaard. In het najaar verplaatsen zij de focus richting de kelder om daar met precisie aan de slag te gaan met de druivenoogst en het maken van wijn.Gemiddeld wordt de kwaliteit van de wijn in Nederland ieder jaar beter door ontwikkelingen in de wijnbouw, door nieuwe druivenrassen en de zonnige zomers. Nederland telt meer dan 140 professionele wijngaardeniers, die samen ongeveer 1,2 miljoen flessen wijn maken. Jaargang 2018 was door de zonnige zomer en een droge herfst over het algemeen een goed wijnjaar. Bezoekers zijn van harte welkom om de wijngaard in Erichem te bezoeken, dit kan bijvoorbeeld tijdens de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden op zondag 15 september 2019.  

 
Artikel delen