Edger Groeneveld wordt Wijnmeester SVH

Tags: wijn

Edger Groeneveld wordt Wijnmeester SVH

Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje** in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. 

Na zijn inauguratie mag Edger Groeneveld als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Restaurant ’t Nonnetje wordt daarmee 1 van de 11 restaurants van Nederland waar twee SVH Meesters werkzaam zijn: SVH Meesterkok Michel van der Kroft behaalde in 2005 zijn SVH Meestertitel. 

Meesterproef  
De Meesterproef van Groeneveld werd afgenomen door SVH Meestergastheer/SVH Wijnmeester Johan Kragtwijk (Grand Restaurant Karel V, Utrecht), SVH Wijnmeester Ronald Opten (Restaurant La Rive, Amstel Hotel, Amsterdam) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Deze commissie liep een hele dag met Groeneveld mee in ’t Nonnetje en beoordeelde hem op meer dan 100 punten. Het resultaat was Meesterlijk. Niet alleen was de commissie onder de indruk van de vakkennis en de gemaakte wijn-spijscombinaties die Groeneveld in het Meesterlijk menu presenteerde, ook het enthousiasme en de betrokkenheid van het team spraken tot de verbeelding. In elk aspect van de proef en het bedrijf kwam dit naar voren. De wijnproeverij met als thema Portugal was voor de commissie een mooi voorbeeld van hoe kennis, durf en meesterschap samen kunnen komen.  

Ervaring  
Groeneveld ziet het behalen van de SVH Meestertitel als een kroon op zijn werk als sommelier. Als leerling werkte hij bij verschillende sterrenzaken. Na zijn opleiding vervolgde hij zijn carrière bij Het Koetshuis* in Bennekom, waar hij in 2011 ook de titel Sommelier van het Jaar behaalde. In 2016 maakt Groeneveld de overstap naar Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, waar hij op 20 maart 2019 zijn droom om SVH Wijnmeester te worden, waarheid zag worden. “Het behalen van deze titel is niet alleen een stuk erkenning door collega’s uit het vak, maar zeer zeker ook bedoeld als voorbeeld/stimulans naar jonge mensen. Vakkennis is van belang en moet overgedragen worden’’, aldus de nieuwe Meester. 

SVH Meestertitels  
Nederland heeft op dit moment 288 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de app SVH Meesterzoeker.  

Artikel delen