Dit zijn de voordelen van siropen in cocktails: 'Het zijn smaakmakers'

Siropen in cocktails

Dit zijn de voordelen van siropen in cocktails: 'Het zijn smaakmakers'

Voor veel bars zijn siropen een onmisbaar product. Ze zijn een dankbare manier om extra smaak en diepgang aan een cocktail te geven, en kunnen een smaak conserveren. Kies je voor kant-en-klaarsiropen of maak je ze zelf?

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Ashkan Mortezapour, Laura Klimaite

 

Voordelen van siropen in cocktails

Siropen in cocktails hebben heel wat voordelen. Ten eerste brengen ze de zuren van citrusfruit in cocktails in balans. Daarnaast kun je met siropen smaak toevoegen aan cocktails en makkelijk variëren met de suikerbasis, waardoor je klassieke cocktails een twist kunt geven. Tot slot kunnen siropen smaken conserveren. Door bijvoorbeeld zomerfruit in een siroop te verwerken kun je het ook buiten het seizoen gebruiken

Richard Zijlstra, brand ambassador van Mathieu Teisseire, zegt: “Er is in de drankverstrekkende horeca een brede middengroep die een iets specialer aanbod wil. Voor cocktails, koffie, alcoholvrije dranken of desserts. Siropen bieden dan uitkomst. Het zijn daarnaast smaakmakers. Niet bedoeld om iets zoeter te maken, wel smaakvoller. Suiker is een goede smaakversterker. Door de complexiteit en samenstelling van siropen kunnen ze ook als likeurvervanger fungeren.” Zo maak je bestaande cocktails lager in alcohol of alcoholvrij, zonder op smaak in te boeten, legt hij uit.

'Siropen kunnen smaken conserveren'

.

Siropen zelf maken

Siropen kun je ook zelf maken, behalve de ahorn-, agave- en orgeatsiroop (klassieke amandelsiroop). De ingrediënten (groente/fruit/kruiden) juice of blend en filter je door een 'kaasdoek' tot het sap helder is. Daarna voeg je twee delen suiker en een deel water toe. Hierdoor heb je weinig verwatering, waardoor de smaak beter is. 

Kant-en-klare siropen

Een stabiele, goede en lang houdbare siroop maken is natuurlijk wel een tijdsintensieve kunst, en het is geen schande als je ervoor kiest dit niet zelf te doen. Het is voor iedere ondernemer, barmanager en bartender een afweging: zelf maken of op zoek naar een kwalitatief en aantrekkelijk alternatief? Er zijn in elk geval genoeg kant-en-klaarsiropen en –cordials (een siroop die zuren bevat) van goede kwaliteit op de markt. Soms zelfs met ingrediënten waarover het moeilijk beschikken is achter de bar. De voornaamste redenen om hiervoor te kiezen zijn snelheid, houdbaarheid, unieke recepturen en het ontbreken van kennis en skills achter de bar.

Een kleine greep uit het aanbod voor de horeca:

  • Monin siroop: het Franse wereldmerk.
  • Paragon: exclusieve cordials van exotische pepersoorten door barlegende Alex Kratena en het merk Monin.
  • Rose’s Lime Cordial: de siropen van het Franse Maison Routin 1883.
  • Pinky Rose: verse, handgemaakte siropen uit Schiedam.
  • Il Doge-siropen: uit Italië
  • Mathieu Teisseire: uit de Franse Alpen.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Siropen-Smaakmakers-3

Verschillende soorten siropen

Er zijn vier verschillende soorten siropen. Hieronder lichten we elke soort uit.

  • Siroop: op zijn simpelst gezegd is dit een mix van suiker en water. Het kan verrijkt worden met onder andere fruit en kruiden.
  • Cordial: hiermee wordt vaak een siroop bedoeld die zuren bevat. De zuren komen meestal van citrusfruit, maar het kunnen ook ‘alternatieve’ zuren zijn als melk-, appel- of fosforzuur.
  • Shrub: een siroop op basis van azijn (en water).
  • Oleo saccharum: een siroop gemaakt met schillen van citrusfruit en suiker. Hierbij worden de oliën uit de citrusschillen aangetrokken door de suikers waarin ze gelegd zijn. Het suiker lost vervolgens op in de vrijgekomen oliën.
Artikel delen