Bedrijven
Foto Tony Perez

Sander v Zantvliet wint Le Taittinger Benelux

Sander van Zantvliet is de Nederlandse winnaar van de 51e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Dat werd gisteravond in Tuindorphotel ’t Lansink*, in Hengelo bekend gemaakt. Sander van Zantvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale op 20 november in Parijs.

Twee gerechten, vijf uur de tijd en een strenge jury. Deze uitdaging gingen de 7 kandidaten aan tijdens de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Het eerste recept wordt vastgesteld door het internationale organisatiecomité: een gebraden en gevuld ribstuk van scharrelvarken, aangevuld met twee bijgerechten. Een van de bijgerechten moest bestaan uit kool in brioche en een vrij bijgerecht op basis van wortel en paddenstoel. Het tweede recept werd door Lars van Galen, President Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ bepaald: een warm voorgerecht met tarbot in de hoofdrol naar eigen inzicht bereid.  Nederlandse chef en winnaar van het jaar 2011, Lars van Galen van Tuindorphotel ’t Lansink*, beoordeelde de kandidaten samen met een viertal Nederlandse bekende juryleden, Jef Schuur, Paul Fagel, Charly de Wijs en Jean Jacques Menanteau en zes Belgische juryleden, Pierre Résimont, Lionel Rigolet, Philippe Meyers, Maxime Collard, Luc Broutard en Eric Martin.

De Nederlandse winnaar
De Nederlandse winnaar versloeg Marco van der Wijngaard (Restaurant ’t Amsterdammertje*), Sander Lunter (L’Auberge Damhotel), & Jojan Kersbergen (Restaurant Hanninkshof).“Het is geweldig om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee, helaas won ik toen niet, maar ik heb erg veel geleerd van die wedstrijd. Dat heb ik allemaal meegenomen naar deze dag, het voelde vertrouwd en ik kookte twee goede gerechten. Dat leidde tot dit fantastische resultaat. Op naar Parijs”, vertelt van Zantvliet enthousiast.

Internationale finale
Johan Gerard werd gekozen als winnaar uit Luxemburg. Gerard en van Zandvliet strijden op 20 november in Parijs tegen vijf andere chefs uit Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, om de prestigieuze internationale titel in de wacht te slepen.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in de Gastronomische school Ferrandi te Parijs.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen