Biernieuws

Twee aanwinsten voor de bierbibliotheek

Met de opkomst van de brouwerijen neemt ook het aantal boeken over bier en brouwerijen toe. Logisch natuurlijk, want de informatiebehoefte is groot. Door de innovatiekracht van de kleine brouwers ontstaan er steeds weer nieuwe varianten op oude bierstijlen en daar valt een hoop over te vertellen. Tegelijkertijd is er de basiskennis die iedereen nodig heeft. En last but not least moet het genieten centraal blijven staan. Twee boeken die onlangs zijn verschenen helpen de bierliefhebber goed op weg.

Tekst: Gerard Molenaar

Wat je als bierliefhebber moet weten is alweer het derde boek van Fiona de Lange. Zij heeft geen introductie meer nodig, zeker niet bij de lezers van Entree. Haar eerste boek schreef ze samen met chef-kok Jo Vaessen over bier en eten en het tweede boek was een ontdekkingstocht naar de smaak van bier, een standaardwerk dat in iedere boekenkast thuishoort. Met haar derde boek gooit zij het over een heel andere boeg. In 350 vragen en antwoorden behandelt ze alle belangrijke bierthema’s. Een fijne opzet voor wie geen zin heeft lange hoofdstukken over bier door te nemen. Door de thematische aanpak vind je als lezer snel de informatie die je wilt hebben.

Het boek begint met de meest voor de hand liggende vraag. Wat is bier? Daarna gaat Fiona meteen los. Eerst worden de ingrediënten behandeld, dan de verschillende biersoorten en de bierlanden. Welke stijl komt uit welk land? Natuurlijk komt ook het brouwproces aan de orde maar ook het moment dat je daadwerkelijk bier gaat kopen. Wat voor bierwinkels zijn er en koop je online of gewoon in een goede winkel met een fijn advies erbij.? En wat kost het eigenlijk? Bij welk gerecht past een bepaald bier het beste? Werkelijk alle aspecten komen aan bod tot aan het lezen en begrijpen van een etiket op de fles toe. Als initiator een eigenaar van de Nationale Bierbank beantwoordt Fiona uiteraard ook vragen over het bewaren van bier. Geen leesboek, maar een naslagwerk dat in ieder horecabedrijf op tafel zou moeten liggen, voor personeel en gasten. Een aanrader!

Auteur: Fiona de Lange
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
352 pagina's
ISB 9789045215310

Belgian Beer Trails
Uitgeverij Lannoo kwam met een schitterend boek over Belgische bieren, Belgian Beer Trails. België, de bakermat van veel geliefde bierstijlen. Het land dat de biercultuur zo goed heeft weten te bewaren toen de pilsener bieren stormenderhand Europa veroverden. Erik Verdonck heeft een heerlijk boek geschreven dat veel meer inspeelt op beleving dan op kennisoverdracht.

Hij verdeelde België in regio’s en bespreekt per regio de brouwerijen, hun bieren, maar ook de bezienswaardigheden in de regio en de goede plekken om het bier te genieten of lekker te eten. Niet voor niets staat in de ondertitel het woord biertoerisme. Het fraai uitgevoerde boek met hardcover houdt het per brouwerij relatief kort en dat is erg fijn. Je duikt als lezer niet in eindeloze verhalen over de geschiedenis van de brouwerij maar je krijgt meteen de informatie die er toe doet. Onder de naam van de brouwerij staan de bieren vermeld die daar worden gebrouwen. Vervolgens wordt in tekstjes van een paar honderd woorden de belangrijkste informatie gegeven met als afsluiting de contactgegevens. In kadertekstjes staat welke plaatsen de moeite waard zijn te bezoeken, met een verwijzing naar de lokale of regionale dienst voor toerisme. Het boek is rijk geïllustreerd en de afbeeldingen bieden een grote variëteit, van glazen bier, brouwers, brouwerijen, etiketten of fraaie bezienswaardigheden in de omgeving. Ook wat dat betreft een aangenaam en inspirerend boek.

Een prettig leesbaar, afwisselend boek waarvan je zin krijgt om in de auto te stappen en naar België te rijden en eens lekker de tijd te nemen om een bepaalde regio te bezoeken en er de regionale bieren te drinken want, zo staat zo mooi in het voorwoord: ‘waar je ook gaat langs Belgische wegen, overal om je brouwers tegen!’ Een boek voor iedereen binnen en buiten de horeca die Belgische bieren een warm hart toedraagt.

Auteur: Erik Verdonck
Uitgever: Lannoo
Nederlandstalig (Engelstalige editie beschikbaar)
208 pagina's
ISBN 9789401438803

Reacties

afbeelding van Eric harder

Graag adres van beide wil ze inviteren en laten signeren in café top 100 nr 2. Café de Pintelier

Reactie toevoegen