Branchenieuws
Foto 123RF.com

FNV doet niet meer mee aan cao-onderhandeling

KHN en FNV Horeca zijn niet er gezamenlijk niet uitgekomen om tot een nieuwe cao voor de horeca te komen. Volgens FNV wil KHN niet meer met hen praten over een nieuwe cao horeca.

Eerder hadden de partijen een overleg dat ook geen resultaten heeft opgeleverd. De uitgangspunten bleken op verschillende onderwerpen, waaronder de loonontwikkeling, toch te ver uiteen te liggen om een tot gezamenlijk resultaat te komen. 

Uitgesloten
De horeca telt 350.000 medewerkers en is daarmee één van de grootste sectoren in Nederland. FNV Horeca laat weten dat ze het onacceptabel vinden dat de grootste vakbond in de sector wordt uitgesloten van de cao-onderhandelingen. Volgens FNV Horeca zouden alle formele en informele pogingen die ze gedaan hebben om het proces gezamenlijk voort te zetten, zijn afgewezen. "KHN blijkt vanaf het begin niet bereid tot onderhandelen en heeft als uitgangspunt het omzetten van de AVR van KHN in een cao", aldus FNV in hun persbericht.

Boodschap KHN duidelijk: take it or leave it
De schreeuw uit de sector is meer dan duidelijk: sluit een fatsoenlijke cao af voor alle horecamedewerkers, zodat de sector weer aantrekkelijk wordt om in te werken. FNV Horeca gaat opnieuw in gesprek met haar achterban om te kijken welke acties ondernomen worden.

Flinke loonsverhoging 
Horecamedewerkers verdienen het minst van alle beroepsgroepen in Nederland. De koopkracht van 390.000 mensen in de horeca daalde sinds 2000 met 9%. Vanuit de maatschappelijke opinie is de afgelopen periode duidelijk geworden dat er voldoende ruimte is voor een fatsoenlijke loonsverhoging in de horeca. De Nederlandse Bank heeft berekent dat er ruimte is om de lonen in de horeca met ruim 4% te laten stijgen en VNO-NCW komt uit op 3% loonruimte.

De horeca zit nu ruim drie jaar zonder cao
In mei dit jaar kwamen KHN en FNV Horeca voor het eerst bij elkaar om het cao-overleg te starten. Afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd tussen KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen