Horeca doet alles voor meer personeel

Horeca doet alles voor meer personeel

Horecaondernemers gaan ver om te voorkomen dat ze hun zaak moeten sluiten omdat ze geen personeel kunnen vinden. Denk aan het aanbieden van woonruimte of een sportschoolabonnement. Er zijn zelfs ondernemers die hun werknemers het salaris zelf laten bepalen.

Een aantal hoteleigenaren in Amsterdam heeft de handen ineengeslagen om een oplossing te vinden voor hun personeelsproblemen, schrijft AD. Samen zijn ze op zoek naar een leegstaande verzorgingsflat of ander pand waar ze medewerkers kunnen huisvesten. 

Negatief imago
Hans Vugts, eigenaar van van Hotel Casa, kocht 2,5 jaar geleden al een huis om stagiaires en nieuwe medewerkers onder te brengen. "Ik heb 140 mensen in dienst, en moet alles aangrijpen om personeel te vinden.’’ Zo betaalt hij mee aan sportschoolabonnementen en geeft hij 100 euro bonus aan medewerkers die een nieuwe collega aandragen.

280 sollicitaties
Zelfs topkoks hebben daardoor moeite hun vacatures te vervullen. Sterrenchef Ron Blaauw zocht afgelopen najaar personeel met de tekst ‘huisje, baantje, brommertje’. Zijn aanbod voor een baan inclusief woonruimte en scooterlease leverde 280 sollicitaties op. "We moeten af van het imago dat je in de horeca heel hard moet werken en weinig verdient", verklaart hij. Met overuren kunnen medewerkers van zijn Gastrobar bovendien sparen voor bijvoorbeeld een messenset of weekendje Londen.

Ook in Brabant hebben horecaondernemers het zwaar. Zo moest de eigenaar van restaurant Boshuys Hermitage in Oisterwijk de bordjes met ‘gereserveerd’ op tafels zetten omdat de keuken het niet meer aan kon.  De Eindhovense horecaondernemer Albert Pronk laat zijn medewerkers zélf hun salarisschaal kiezen. Opvallend: de meesten kiezen niet de hoogste, maar de middelste. "Veel mensen zijn bescheiden. Ze willen niet te hoge verwachtingen scheppen. Een hoog salaris is blijkbaar niet het belangrijkste." 

Het Groningse Steakhouse André Dokter gooide het over een andere boeg. Toen twee jaar geleden voor een nieuwe vestiging medewerkers met ruime horecaervaring werden gezocht, solliciteerden meer dan honderd mensen. Afgelopen jaar leverde een vacature nog maar een enkele reactie op. "Toen hebben we het omgedraaid. We vragen nu expliciet jongeren zónder ervaring en leiden die zelf op’’, zegt bedrijfsleider Peter Havinga tegen het AD. 

Artikel delen