KHN: voorzichtig positief

KHN: voorzichtig positief

Het Atrium in de RAI Amsterdam was gisterochtend de plek waar KHN de jaarlijkse persconferentie gaf, net voor de officiële opening van de Horecava. Voorzitter en horecaondernemer Robèr Willemsen ging na een informeel ontbijt in op de positieve ontwikkelingen rondom de omzet, maar plaatste tegelijkertijd ook zeer kritische kanttekeningen.

De afgelopen tijd kwam het veelvuldig in het nieuws: het gaat goed met de Nederlandse economie, het consumentenvertrouwen neemt toe en de vooruitzichten zijn gunstig. Daar profiteert de horeca van. Niet zo gek dat Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en eigenaar van de cafés Melief Bender en De Pui in Rotterdam en Muller & Co in Berkel en Rodenrijs, de persconferentie van KHN start met positieve woorden. Hij spreekt zelfs van ‘een mijlpaal’. “De omzet groeide vorig jaar tot 20,5 miljard euro en het aantal bedrijven steeg naar 41.000. Duidelijk is dat consumenten vaker uit eten gaan.” Willemsen geeft aan dat gemak, snelheid, gezondheid en duurzaamheid daarbij steeds belangrijker worden. Ook worden er meer eetmomenten gecreëerd naast ontbijt, lunch en diner. “Samen met de groeiende bezorgmarkt zijn dit een paar mooie trends waar horecaondernemers volop van profiteren. Ook belangrijke gebeurtenissen om te noemen: de nieuwe cao en het succes van restaurant InterScaldes, dat onlangs een derde Michelinster kreeg.”

Realistisch blijven
Maar Willemsen wil wel realistisch blijven. “De omzet groeit, maar de kosten ook. Daardoor merken veel ondernemers niks van de economische groei . Denk aan de toegenomen bier- en huurprijzen, maar ook aan de hoge en onevenredige bedragen die ondernemers moeten afstaan aan bemiddelende partijen. Voorbeelden van dit soort partijen zijn Booking.com, Iens en Thuisbezorgd.nl. Met het nieuwe reserveringsplatform BookDinners.nl willen wij die trend doorbreken. Via dit platform betalen ondernemers een vast bedrag per maand in plaats van commissiekosten per couvert.” Door de toename van het aantal bedrijven is de gemiddelde omzet per horecabedrijf volgens Willemsen bovendien nauwelijks gestegen. “De koek moet immers met meerdere bedrijven worden gedeeld.” En dan is er nog de werkgelegenheid. Willemsen: “Het aantal banen neemt toe tot maar liefst 450.000 en dat wordt met het huidige personeelstekort in de horeca echt een issue. We hebben dus meer goed opgeleide mensen nodig in onze sector. Om die reden willen wij de komende jaren nog meer inzetten op goed werkgeverschap en onderwijs. Ten slotte krijgen alle gastvrijheidaanbieders, dus ook platforms als Airbnb en ShareDnD, wat ons betreft dezelfde regels om een eerlijker speelveld te creëren.”

Artikel delen