Branchenieuws
Foto 123RF.com

KHN wil controles voor huiskamerrestaurants

De aangekondigde restaurantweek in Amsterdam van de website voor huiskamerrestaurants AirDnD (Air Drink´n Dine) is promotie voor illegale horeca, vindt Koninklijke Horeca Nederland. “De hobbykoks die meedoen, hebben geen drank- en horecavergunning en het is onbekend of zij bijvoorbeeld de eisen voor hygiëne, milieu, voedsel- en brandveiligheid in acht nemen.” Ook AirDnD reageert.

Voorzitter Robèr Willemsen is vooral teleurgesteld vanwege het feit dat op de website te lezen valt dat het initiatief de steun heeft van de gemeente Amsterdam. 

In strijd met de DHW
Uit de advertenties op de website van AirDnD blijkt dat de hobbykoks tegen betaling ook alcoholische dranken verstrekken. “Dit is volledig in strijd met de Drank- en Horecawet en strookt niet met het alcoholbeleid van de overheid”, aldus Willemsen. “Deze restaurantweek in Amsterdam zou dan ook juist aanleiding moeten zijn voor instanties als de gemeente Amsterdam, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) om streng te controleren op de wettelijke eisen.”

Oneerlijke concurrentie
In heel Nederland zijn al meer dan duizend hobbykoks via AirDnD actief. “Dit is ons al veel langer een doorn in het oog, want het is gewoon oneerlijke concurrentie. Onze bedrijven moeten aan allerlei strenge eisen voldoen en particulieren die restaurantje spelen kunnen ongelimiteerd hun gang gaan. Naast wettelijke eisen is het ook de vraag of deze koks hun verdiensten bij de belasting opgeven als inkomsten. Ze rekenen gangbare horecaprijzen variërend van €15,- tot €45 zo blijkt op de website.” Willemsen benadrukt dat innovatie in de horeca uitstekend is. “Maar er moet wel een gelijk en eerlijk speelveld zijn.”

Buurtbarbecue
Toch is de restaurantweek volgens Maureen Mijnke niet illegaal, zegt ze tegen NU.nl. "Er is nog geen duidelijke regelgeving omtrent AirDnD, dus in onze ogen is het niet illegaal wat wij doen", vertelt Mijnke. "Zo'n tweeduizend hobbykoks krijgen door ons de kans om hun passie voor eten met anderen te delen. Je moet het dus zien als een buurtbarbecue, want daar nodig je ook een grote groep mensen voor uit en daar heb je ook geen vergunning voor nodig. De meesten doen dit gewoon naast hun fulltime baan en zien dit echt als een hobby."

Gerelateerd nieuws

Reacties

afbeelding van André Platvoet

Maureen Mijnke maakt een grote fout in deze discussie. Een buurt B.B.Q mag best worden gehouden als het gaat om ¨NIET´´.
Als er betaling plaats vindt is het een commerciële handeling en moet aan de wettelijke eisen worden voldaan. Dit geldt ook voor hobbykoks. Ze mogen best strijden voor de eer maar er mogen GEEN commerciële handelingen plaats vinden.

afbeelding van peter-paul witte

Ik denk dat het KHN meer zou passen eerst eens werk te maken van een fatsoenlijke horeca cao. Werken in de horeca is voor velen een vorm van moderne slavernij en anno 2017 uitbuiting. Dat er nog steeds veel mensen in de horeca willen werken heeft alles te maken met de passie voor het vak, en natuurlijk ook omdat het een leuk bijbaantje is, maar dat laatste leidt wel tot verarming van de kwaliteit. Overigens ben ik geen vakbondsman, maar heb tientallen jaren namens werkgevers cao onderhandelingen geleid, en niet in de makkelijkste sectoren, maar fatsoenlijke beloning en arbeidsomstandigheden stonden wel voorop!

afbeelding van Marcel Ramaker

Beste Peter-Paul,

Ik geloof niet dat dit onwil is vanuit KHN maar eerder van ondernemers in onze branche. Als nieuwkomer vind ik dat KHN voldoende bied om tot een goede arbeidsovereenkomst te komen die voldoende kansen kan bieden voor elke werknemer.

Ik ben van mening dat het kaf beter van het koren gescheiden moet worden. Daar zou meer energie in kunnen.

Belangrijk in deze, AirDnD, dat er voor deze groep hobby chefs bijzondere criteria voor kwaliteit wordt opgesteld. Bv een opleiding waar zowel aandacht voor het vak zelf, haccp en sociale hygiëne word besteed.

Reactie toevoegen