Podium onder de Dom wint Copa Jerez 2017
Branchenieuws

Podium onder de Dom wint Copa Jerez 2017

Podium onder de Dom uit Utrecht is de winnaar van de internationale sherry-spijscompetitie Copa Jerez 2017. Ook werd Leon Mazairac verkozen tot Beste Chef.

Het was de zevende keer dat deze tweejaarlijkse wedstrijd voor chefs en sommeliers plaatsvond. Namens Nederland en dus Podium onder de Dom, streden chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg tegen teams uit 6 andere landen: Spanje (Casa Marcial**), Duitsland (Ödenturm), België (Humphrey), Denemarken (Falsled Kro), Verenigde Staten (En Rama) en het Verenigd Koninkrijk (The Ritz Londen*).

Slechts één keer eerder ging de internationale hoofdprijs naar Nederland: in 2009 won het team van De Lindenhof** uit Giethoorn.

Verbluffend
Volgens de jury verbluften Mazairac en Van den Berg met de eenvoud van hun gerechten waardoor de bijpassende sherrywijnen voor zich spraken. Het motto was dan ook: eenvoud is al gecompliceerd genoeg. Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met een manzanilla. Het hoofdgerecht, een crépinette van konijn, werd gecombineerd met een oloroso-sherry. Tot slot werd het porcini-ijs op Oudwijkerkaas met een medium-drysherry gepresenteerd.

Van den Berg: "We hebben gekozen voor sherry’s die niet overheersen en mooi kunnen aansluiten bij gerechten van Nederlandse kwaliteitsproducten". Naast de hoofdprijs won Mazairac dus ook de prijs voor Beste Chef.

De jury
De internationale vakjury van Copa Jerez 2017 bestond uit Josep Roca, François Chartier, Jan van Lissum, Madelaine Jakits, Beltrán Domecq en Andoni Aduriz. De teams werden beoordeeld op de keuze van de sherrywijnen, wijn-spijscombinaties, keuze van de gerechten, originaliteit, presentatie en de algehele prestatie.

Reactie toevoegen