Zeeuwse mosselseizoen iets later van start

Zeeuwse mosselseizoen iets later van start

Het Zeeuwse mosselseizoen is vanaf vandaag officieel van start gegaan in Yerseke. Het seizoen is een paar weken later dan voorgaande jaren begonnen. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. 

Waarom de mosselen dit jaar wat later rijp waren, is niet helemaal duidelijk. Volgens Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers is het een natuurproduct en daarom niet te voorspellen. 

Meer vleespercentage
De mosselen zijn volgens Nico van Zantvoort, veilingmeester bij de Nederlandse mosselveiling, van goede kwaliteit. "De mosselen zijn aan de kleinere kant, ze hebben de laatste weken hun energie gestoken in de toename van het vleesgewicht, niet zozeer in de groei van de schelp", zegt hij tegen het AD. Het vleesper­cen­ta­ge binnen de schelp is nu gemiddeld 30 procent, vorig jaar was dat 25.

Naar de zuiderburen
De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Frankrijk en Duitsland volgen op plaats twee en drie. In Nederland groeit de consumptie van mosselen, aldus de Nederlandse Mosselveiling.

Artikel delen