5 tips voor een energiezuinige keuken

5 tips voor een energiezuinige keuken

Grootkeukenapparatuuur is niet zo modegevoelig, hoewel toch ook deze sector aan één trend niet ontsnapt: duurzaam ondernemen. Het meest voor de hand liggend is kiezen voor energiezuinige apparatuur. Wij vroegen verschillende professionals om tips op dit gebied. Het hele artikel staat in de septemberuitgave van Entree.

Tekst Rens Lieman

​1. Energielabel en intelligente apparaten
Net zoals bij consumentenkoelkasten, wordt sinds ongeveer een jaar ook horeca-apparatuur, in fases voorzien van een energielabel. Minder zichtbaar, maar wel belangrijk: de intelligentie van die apparaten. Marrit Nijboer van horecagrootkeukenleverancier Hakvoort Professional: “Steeds meer apparaten gaan slim om met energie. Denk aan vaatwassers met een warmteterugwinsysteem, waarbij de stoom wordt omgezet in energie, inductie, dat alleen werkt als er een pan op staat, of een salamander met pandetectie. Denk ook aan een bakwand met HR-ketels, koelsystemen met een A-label of energiebesparende afzuigkappen"

​2. Inductiekookplaat
Anja de Kleijn, van horecagrootkeukenleverancier Levens: “Op een inductiekookplaat gaat de hitte direct de pan in, op het gasfornuis vervliegt veel warmte. Zonde, en het maakt het warmer in de keuken, waardoor koelapparatuur harder moet werken.” Toch gaat het nog niet heel hard met die inductiesystemen. Volgens De Kleijn zijn de meeste koks nog gehecht aan hun gasfornuis.

3. Energie Investerings Aftrek (EIA)​
Met de Energie Investerings Aftrek (EIA) heeft de overheid ondernemers een financiële prikkel gegeven om in energiezuinige apparatuur te investeren, zo leren we van Judith Wichard van horecagrootkeukenleverancier Van Gestel. Belangrijk, want duurzaam is niet goedkoop in aanschaf en ondernemers blijven ondernemers: onderaan de streep moeten het niet onvoordelig uitvallen.

4. Denk op lange termijn
Peter Tangelder, directeur Benelux van de Duitse kooktechnologieproducent MKN, probeert zijn klanten voor te rekenen dat de meeste duurzame keuzes op termijn voordeliger zijn. “Een combisteamer met wartmewisselaar en driedubbele isolatiebeglazing verbruikt vele malen minder energie dan een die dat niet heeft. Maatfornuizen met een doorlopend bovenblad zijn sneller schoon te maken, wat tijd en dus kosten bespaart. Een inductiefornuis is in vergelijking met een gasfornuis interessanter in de exploitatiekosten.” Nijboer (Hakvoort Professional): “Als ik naar ons koelkastenassortiment kijk, en een kwalitatief hoogwaardige, A-label-koelkast tegenover een budgetkoeling zet, dan heb je al na vier, vijf jaar het verschil eruit omdat je op je energierekening bespaart.” Ook Wichard, die namens Van Gestel vooral betrokken is bij grote aanbestedingsprojecten, zegt dat zo’n investering zich vrijwel altijd terugverdiend. Ze merkt daarbij op dat dat voor het hoogste segment of voor bijvoorbeeld overheidsinstellingen soms minder belangrijk is. “Sommige van onze klanten kiezen tegenwoordig voor het koelmedium CO2 en R449a, wat een laag aardopwarmingsvermogen heeft. Die toepassing is nog te nieuw om echt voordelig te zijn, maar voor hen is het belangrijk om te laten zien dat ze duurzaam werken.”

5. Circulaire keukenapparatuur
Een klein waargenomen trendje tot besluit, verwant aan de grotere duurzaamheidstrend: het circulair gebruik van keukenapparatuur. Fabrikant of leverancier blijft dan eigenaar van bijvoorbeeld een vaatwasser, de ondernemer huurt ‘m en betaalt naar gebruik. Aanbieder draagt zorg voor het onderhoud en is extra gemotiveerd om ervoor te zorgen dat het product zo lang mogelijk meegaat.

Artikel delen