Culinaire inspiratie voor uw borrelkaart

Culinaire inspiratie voor uw borrelkaart

De borrelkaart is van alle tijden, maar is momenteel wél volop in ontwikkeling. Culinair trendwatcher Anneke Ammerlan vertelt over de laatste trends. “Kijk over de grens, maar zonder de traditionele Nederlandse snacks te vergeten.”

Met welke ontwikkelingen moet u de komende tijd rekening houden? Culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan zegt stellig: “Flatbread, waarvan je de laagjes kunt lostrekken, gaat als borrelhap nu echt doorbreken in populariteit. Ook hebben steeds meer Nederlanders interesse in gerookte vis. Denk aan de relatief goedkope bijvangst-poon of makreel, die door de volle en vettige smaak goed past bij een biertje. Verder vinden gasten het leuk om zelf iets te doen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld de frisse, zoete en knapperige sugar peas bijzonder geschikt, omdat mensen de erwten dan nog uit de peulen moeten halen.”

Internationele trends
Kijk daarnaast naar wat er wereldwijd speelt, tipt Ammerlaan. “Iedereen reist meer en veel internationale gasten willen overal herkenbare producten eten. Experimenteer daarom eens met Aziatisch streetfood, zoals dimsum. Dit betreft kleine Chinese snacks, zoals gevulde en gestoomde/gefrituurde rijstvellen, bao’s en dumplings met allerlei vullingen. Ook zien we de groeiende invloed uit Peru - met ceviche en soepele maïstortilla’s als hardlopers - en het Midden-Oosten op de Nederlandse borrelkaart. Zo zijn koude hapjes uit de Arabische keuken (mezze) en Libanese gehaktballetjes (kibbeh) in trek en is er de invloed van Syrische vluchtelingen, die ondernemend zijn en hier heel vaak een eetbedrijfje beginnen.”

Borrelplank
Dan de borrelplank. Een variëteit aan smaken is waaraan een goede borrelplank zou moeten voldoen. Deze moet dan wel zorgvuldig samengesteld worden, zegt Ammerlaan. Daarbij kan ook in vegetarische of veganistische richting gedacht worden. “Chefs in de Randstad maken steeds vaker van dit soort planken en die zijn echt populair. Buiten deze regio is nog wel volop interesse in vlees. Natuurlijk zijn daarvoor de traditionele snacks geschikt, maar ook harde worsten en plakjes truffelsalami doen het nu goed.”

Texturen
Daarnaast moet volgens Ammerlaan bij het samenstellen van een borrelplank ook gevarieerd worden met texturen. “Je hebt bijvoorbeeld altijd een krokante bite nodig, zoals bij gefrituurde groenten, iets om op te kauwen, zoals een stukje worst, en een combinatie van lichte en zware smaken. Serveer verder standaard een dip of smeersel erbij, maar niet te dunne varianten, want dan gaan gasten te snel knoeien. En leg ook eens wat snoeptomaatjes op de plank. Dat klinkt truttig, maar ze gaan allemaal op! Ze hebben namelijk de juiste balans tussen zoet en zuur, en passen in één keer in je mond. Daarmee zijn ze een goede afwisseling.

In de juni-editie van Entree staat een grote special over de kleine kaart. 

Artikel delen