Innovatie
Foto De KasKantine

KasKantine Amsterdam circulair succes

Al drie jaar is het zelfvoorzienende experimenteel project de KasKantine een succes in Amsterdam. Aan Entree vertelt initiatiefnemer Menno Houtstra over het ‘rondreizend’ concept, dat in december de huidige locatie aan de Haarlemmerweg in Amsterdam weer moet verlaten. “Momenteel zijn we in gesprek met diverse partijen voor een nieuwe locatie.”

Tekst: Calden Bots

Een nutsvoorziening heeft de KasKantine niet per se nodig, ze zijn voorbereid om zelf water, elektriciteit en verwarming te produceren. Door middel van een pizzaoven van klei die uitgerust is met twee rocket stoves kunnen ze verwarmen met meer rendement uit hout en weinig schadelijke uitstoot. Afvalwater wordt gefilterd door zand en actieve kool en hergebruikt.

Tuin
De tuin bestaat uit een grote verzameling bakken en zogenaamde strobalentuintjes. Er staan vooral kerstomaatjes, kruiden, bessen, courgettes en rabarber. Alles bewatert zichzelf en is makkelijk mee te nemen naar de volgende locatie.

Restaurant
In het restaurant is er onder andere elke vrijdag- en zaterdagavond pizza- avond en elke zondag serveren ze een vegan brunch. Verder bieden ze een dagelijks wisselend menu. “Elke dag hebben we een ander menu, we koken met restpartijen groenten en fruit van marktkooplui en het Food Center in Amsterdam. Maar we kijken ook wat we in onze eigen tuin kunnen verbouwen”, vertelt Houtstra enthousiast. Ongewild vlees komt ook geregeld voor op het menu van de KasKantine. Zo verwerken ze wel eens de ganzen die op Schiphol worden ‘geruimd’.

Afhankelijkheid
Houtstra wil graag de aandacht vestigen op het enorm tekort aan betaalbare woningen en werkruimten terwijl er tegelijkertijd grote leegstand is in Amsterdam. Ook wil hij aantonen dat het tegenwoordig weer mogelijk is met kleinschalige moderne en betaalbare  technieken om te opereren buiten de  grote gecentraliseerde voorzieningen voor energie, water en voedsel waardoor een hoop lege, enigszins geïsoleerde, plekken interessant worden voor tijdelijke exploitatie.

Verhuizen
In december moet de KasKantine verhuizen naar een derde locatie. Houtstra: “We hebben een aantal potentiële plekken in Amsterdam op het oog maar we zijn nog in onderhandeling met onder anderen de gemeente Amsterdam."

Groei
Het begon ruim 3 jaar geleden in Halfweg. Houtstra besloot als zelfstandig ondernemer te beginnen en opende een lunchroom voor kantoren in de buurt. Om kosten uit te sparen gebruikte hij vooral natuurlijke materialen en gerecyclede spullen. Ondertussen is de KasKantine verhuisd naar een grotere locatie aan de Haarlemmerweg en is het project uitgegroeid tot een coöperatie van 9 ondernemers. Het initiatief is behoorlijk gegroeid qua omvang en het zelfvoorzienende concept heeft zich voor tijdelijke locaties inmiddels bewezen.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen