Innovatie
Foto 123RF

KHN pleit voor minder macht boekingssites

Het is straks ook in Italië verboden om ‘beste prijs- garanties’ in contracten tussen boekingssites en hotels op te nemen. Koninklijke Horeca Nederland vindt dat Nederland deze vrijheid ook aan ondernemers terug moet worden gegeven.

Dat schrijft KHN. Italië volgt Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk op met deze wetsaanpassing. Het wordt voor Italiaanse hotels weer mogelijk om de laagste prijs altijd op de eigen website te plaatsen.

Zelf bepalen
Door het verbod mogen boekingssites in Italië niet langer zogenaamde pariteitsclausules opnemen in de contracten. Met pariteitsclausules worden hotels gedwongen om via de boekingssite goedkoopste prijzen af te geven. Hoteliers moeten zelf kunnen bepalen hoe en voor welke prijs zij hun kamers aanbieden via de verschillende distributiekanalen.

Kamervragen
Ook Zwitserland en België hebben de eerste stappen gezet om tot een verbod van pariteitsclausules te komen. In Nederland zijn in het verleden wel Kamervragen gesteld maar helaas zonder resultaat.

Landelijke politiek
KHN heeft de afgelopen jaren tevergeefs via de Autoriteit Consument & Markt  geprobeerd tot een verbod op prijspariteitsclausules te komen. KHN zet nu bij de landelijke politiek in op een betere balans in de machtsverhoudingen tussen boekingssites en horecaondernemers. Wat KHN betreft hoort daar een verbod op pariteitsclausules bij. 

Meer vrijheid
KHN vindt dat het verbod hoteliers en consumenten meer vrijheid geeft.  Niet alleen maakt dit het direct bij een hotel boeken een stuk aantrekkelijker, het betekent ook meer concurrentie en betere prijzen voor de consument.

 

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen