Van kleine kroeg tot foodketen; een risico inventarisatie en -evaluatie is verplicht voor elk (horeca)bedrijf met personeel. Het helpt om je arbeidsrisico’s in kaart te brengen én om een plan van aanpak te maken om de risico’s te verkleinen.
Hoogoplopende stress in de keuken, een snijwond door glasscherven en je vertillen aan een fust bier: het zijn risico’s die horen bij een baan in de horeca, maar die je als ondernemer het liefst beperkt. Een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt om alle arbeidsrisico’s in jouw bedrijf – en daarmee ook financiële risico’s zoals ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid – in beeld te brengen, te beheersen en te verkleinen.
Een RI&E bestaat uit een checklist met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s én een plan van aanpak om deze arbeidsrisico’s te beperken. Het is het fundament van je arbobeleid. Elke ondernemer met personeel is wettelijk verplicht om een RI&E uit te voeren en up-to-date te houden. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert daar steeds intensiever op en de boete bij nalatigheid kan fors zijn. De KHN vindt dat eerlijk, gezond en veilig kunnen werken noodzakelijk is; ook in de horeca. Hiermee voorkom je ongevallen en breng je verzuim terug.
Als horecaondernemer heb je drie mogelijkheden:
Cafébaas Mike van Brakel, eigenaar van nachtkroegen Humphrey’s Café en Café Brabo’s in Apeldoorn, koos voor de tweede optie: “Tijdens mijn opleiding Sociale Hygiëne had ik al geleerd over de RI&E, dus toen ik eind 2018 mijn eigen kroeg opende, heb ik er meteen werk van gemaakt. Via wat googelen kwam ik terecht bij het RI&E branche-instrument voor de horeca op de website van het Steunpunt RI&E waar ik ‘m direct gratis kon invullen.”
Een RI&E is een handige tool om arbeidsrisico’s in kaart te brengen, vindt de kroegbaas. Het helpt hem en zijn collega’s bewust te worden van de potentiële gevaren en die te evalueren. Zo hebben ze dankzij de RI&E onlangs nog besproken hoe om te gaan met stress, agressie en geweld van bijvoorbeeld dronken gasten.
“Ook de werking van de koolzuurdetector kwam aan bod. Na werktijd bespreken we, met een biertje in de hand, altijd even of de gemaakte afspraken werken.” De onzichtbare risico’s zijn ook beter in beeld door de RI&E, vertelt Van Brakel: “Na een nachtlang werken sluipt de onvoorzichtigheid er weleens in. Dan vertil je je bijvoorbeeld makkelijker. Als ik die vermoeidheid zie toeslaan, zeg ik: even pas op de plaats.”
Meer weten over de RI&E? Ga naar RIE.nl voor alle informatie of ga direct aan de slag met het brancheinstrument voor de horeca.