Horecapersoneel test vaak positief op corona

Horecapersoneel test vaak positief op corona

Van al het horecapersoneel die zich vanaf juni liet testen op corona, blijkt maar liefst één op de twintig het virus te hebben opgelopen. Daarmee is de horeca de beroepsgroep met het hoogste percentage positieve tests. In de laatste week van september ging het zelfs om een percentage van bijna elf procent, aldus BNR.

Advies om mondkapje te dragen voor horecapersoneel

Ter vergelijking: In diezelfde week was dit bij zorgmedewerkers ongeveer de helft. Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horecabond, denkt dat het verstandig is als horecapersoneel een mondkapje gaat dragen.

"De horeca is afhankelijk van de discipline van de gasten", zegt Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horecabond. Hij schrikt enorm van de cijfers. "Natuurlijk speelt mee dat een groot deel van het horecapersoneel jong is en elkaar ook elders tegenkomt. Een aantal bedrijven neemt zijn taak niet echt serieus. We hebben het dringende advies van de overheid om in openbare gebouwen een mondkapje te dragen. Wij zeggen tegen onze leden dat ze dat ook moeten doen, omdat het altijd iets bijdraagt."

Verplichten is geen optie

Een verplichting is geen optie, FNV doet liever nog een beroep op de discipline van de gasten.

"We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze sector open blijft. We zijn afhankelijk van de overheid en die geeft een advies. We gaan als vakbond niets verplichten rond medewerkers, bediening of in de keuken. Het gaat om discipline: gasten moeten gewoon afstand houden en ook binnen de werkorganisatie moet afstand kunnen zijn tussen collega's."

Horecaprotocol goed opgevolgdhorecapersoneel coronaprotocol opgevolgd

"Het horecaprotocol stelt vragen aan gasten en eisen aan personeel, zoals thuis blijven bij klachten en laten testen", zegt Koninklijke Horeca Nederland in een reactie.

"Dat wordt volgens de cijfers goed opgevolgd. Dat is een belangrijk preventief gegeven. Bij klachten geldt: thuisblijven en testen. Dan is het gelet op de leeftijdsopbouw van horecamedewerkers (veel jongeren) niet zo gek dat daar nu besmettingen uit voortkomen."

Ook in de horeca zijn de besmettingspercetages verdubbeld

Bijna overal zijn de de percentages de laatste week verdubbeld en daar is horecapersoneel volgens KHN geen uitzondering op. "Uit deze cijfers blijkt dat horecaondernemers en hun medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen. En dat zie je ook aan de cijfers van het RIVM: slechts 3,9 procent van alle besmette personen is te herleiden naar de horeca."

Tags: 
Artikel delen