Spanning op arbeidsmarkt hoger dan ooit

Spanning op arbeidsmarkt hoger dan ooit

Eerste helft 2019: kloof tussen gevraagd personeel en gewenste baan groeit. Er is een grote vraag naar personeel in techniek, bouw en horeca.

De spanning op de arbeidsmarkt is hoger dan ooit en in bepaalde sectoren lopen de personeelstekorten nog altijd op. Volgens Monsterboard is het aantal vacatures in onder andere de techniek, IT, productie/fabricage, logistiek, bouw, horeca en de zorg alleen maar verder toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de kansen in deze sectoren voor werkzoekenden, zoeken zij juist ook in andere functiecategorieën naar werk. Zo werden functies in sales, logistiek, IT, finance, en engineering het afgelopen halfjaar (januari tot en met juni 2019) het meest bekeken op Monsterboard.nl, zo blijkt uit data van het recruitmentplatform.

Kandidaten overtuigen
Uit de data blijkt ook dat in de logistiek & transport en de IT-branche vraag en aanbod dichter bij elkaar liggen. Hoewel het aantal vacatures in deze sectoren nog altijd hoger is dan het aantal kandidaten ziet Monsterboard dat deze vacatures wel vaak worden  bekeken. Deze vacatures staan respectievelijk op nummer 1 en nummer 3 in de top 5 van meest bekeken functiecategorieën onder werkzoekenden. De tekorten in onder andere de IT, logistiek, horeca en zorg zullen volgend jaar niet minder worden, verwacht Monsterboard. Er liggen daar dus nog genoeg kansen voor werkzoekenden. Bedrijven moeten medewerkers alleen wel zien te vinden en ook behouden. Wassenaar: “Een jonge IT’er haal je niet meer over met een standaard vacaturetekst, je zal als werkgever alles uit de kast moeten trekken om op te vallen. Videovacatures bijvoorbeeld zijn echt een kans voor bedrijven om de aandacht van gewilde en moeilijk vindbare kandidaten te trekken. Daarom hebben we onlangs Monster Studios gelanceerd, een app waarmee werkgevers snel en makkelijk een videovacature kunnen opnemen en plaatsen. Voor werkzoekenden geldt dat er volop kansen zijn, maar ze wel goed moeten kijken of ze de juiste kwalificaties voor een baan hebben. Via onze app voor werkzoekenden kun je makkelijk je voorkeuren instellen, bijvoorbeeld op opleiding- en brancheniveau.”

 

Artikel delen