‘Winst horecabedrijven weggevaagd door hoge energiekosten’

Energiekosten voor de horeca rijzen de pan uit

‘Winst horecabedrijven weggevaagd door hoge energiekosten’

De energieprijzen blijven maar stijgen en de kosten rijzen de pan uit voor horecaondernemers. Onderzoek van vastgoedadviseur Colliers wijst uit dat restaurant- en caféhouders bij de huidige prijzen 25% meer kwijt zijn aan hun energierekening dan aan de huur en andere huisvestingskosten.

Restaurants en cafés hebben al een lastige periode achter de rug, waardoor deze extra kosten zwaar zullen wegen, aldus het rapport. “De winst wordt weggevaagd.” Zeker nu per 1 oktober ook de uitgestelde belasting moet worden terugbetaald. Ook voor hotels zullen de energiekosten hoger uitkomen dan het bedrijfsresultaat, becijfert de vastgoedadviseur. Waar voor restaurants en cafés de energielasten 25% boven de huisvestingskosten liggen, is dit voor hotels zo’n 5 tot 10%.

Aflopende energiecontracten

“Steeds meer bedrijven krijgen te maken met de hoge energiekosten omdat hun contract afloopt. Zij kunnen proberen om dit door te berekenen aan hun klanten, maar door de aanhoudend hoge inflatie is dat moeilijk”, zegt Madeline Buijs, hoofd econoom van Colliers. „Consumenten en bedrijven zijn terughoudender in hun uitgaven.”

'Een energieplafond kan bedrijven helpen om de energierekening omlaag te brengen'

Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zegt in De Telegraaf als reactie op het rapport: „De zorgen van hoteliers zijn groot, maar ook restaurants waar de keuken nog vaak op gas draait worstelen met hoge rekeningen. Grote ketels bouillon die 48 uur moet trekken. Dat lukt niet met een kaars onder de ketel. Cafetariahouders die hun klanten snel moeten bedienen, hebben hun bakinstallatie aan als ze geopend zijn.”

 

Energieplafond

Mogelijk komt er net als voor consumenten een energieplafond voor bedrijven. De uitwerking van dit plan is echter nog altijd onduidelijk. “Een energieplafond kan bedrijven helpen om de energierekening omlaag te brengen, maar de kosten zullen alsnog hoger zijn dan voor juli 2021”, zegt Buijs. “Samen met de coronasteun en de uitgestelde belastingen die nu moeten worden terugbetaald, kan dit ervoor zorgen dat meer bedrijven sluiten.”

‘TEK komt te laat’

De regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) gaat pas begin 2023 in en kent nog veel onduidelijkheden. Voor veel horecabedrijven komt de TEK te laat, zegt Beljaarts in De Telegraaf. „De winter komt eraan en is voor veel hotels laagseizoen. Dan tikt die hoge energierekening nog eens extra door in het bedrijfsresultaat. Velen stoppen als ze niet snel meer duidelijkheid krijgen. De noodmaatregel waar de minister nu aan werkt, moet een generieke maatregel zijn, waarbij iedereen op basis van omzet een som geld krijgt. Dan kun je daarna de kosten verrekenen, maar hebben ondernemers nu de zekerheid dat ze 2022 overleven.”

Energie besparen

Los van de onontkoombare stijging van de energielasten, kunnen horecaondernemers zelf ook iets doen aan het energieverbruik. Volgens RVO is het mogelijk om door middel van slimme en relatief kleine aanpassingen je verbruik tussen de 10 en 15% omlaag te krijgen. Dit varieert van het installeren van ledverlichting, tussendeuren, lichtsensoren en luchtgordijnen tot het aanpassen van de menukaart om je keuken te ontlasten en zo slimmer te gaan koken.

Energieverbruik

Van het energieverbruik in de horeca komt gemiddeld 43% uit de vrieskist, 22% uit de koeling (airco, ventilatie) en 14% van het koken (afzuiginstallaties). Daar valt dus de meeste winst mee te behalen. 6% is licht. Van het gasverbruik is 67% koken, 15% algemene verwarming en 18% het verwarmen van water.

Artikel delen