Horeca cao: de verplichte RI&E voor de horeca, breng arbeidsrisico's in kaart

Horeca cao: de verplichte RI&E voor de horeca, breng arbeidsrisico's in kaart

Ieder bedrijf met medewerkers moet volgens de horeca-cao een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E of RIE) uitvoeren. Daarmee breng je de arbeidsrisico’s in je bedrijf in kaart en maak je een plan van aanpak om de risico’s te verkleinen. Een RI&E kun je zelf uitvoeren of uitbesteden en is de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving voor medewerkers. Vakantiepark Klein Vaarwater koos voor de laatste optie. Daarmee kwamen ook de onzichtbare risico’s aan het licht.

 

Met lange mouwen werken, zorgen voor voldoende afkoeling in de keuken en de nooduitgangen toegankelijk maken. Dat waren drie verbeterpunten die onder andere aan het licht kwamen bij het restaurant van het vakantiepark Klein Vaarwater nadat daar een risico inventarisatie en –evaluatie was uitgevoerd. Omdat het park uit meerdere locaties bestaat, werd besloten de RI&E uit te besteden aan een extern, gecertificeerd bedrijf.

'Die vier locaties, met elk hun eigen risico’s, maakt het voor ons complexer om zelf een RI&E uit te voeren'

Celine Heimans, Coördinator Health Safety bij het park, licht toe: “Behalve het daadwerkelijke park met huisjes, stacaravans en kampeerplekken hebben we een strandpaviljoen, strandhotel en hoofdgebouw met restaurant, fitnessruimte, zwembad, indoor speeltuin en supermarkt. Die vier locaties, met elk hun eigen risico’s, maakt het voor ons complexer om zelf een RI&E uit te voeren. Maar dat is een afweging die iedere ondernemer voor zichzelf moet maken.”

Wettelijk verplicht

Een RI&E helpt om alle arbeidsrisico’s in jouw bedrijf (en daarmee ook financiële risico’s die voortkomen uit ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid) in beeld te brengen, te beheersen en te verkleinen. Het is de basis van je arbobeleid en bestaat uit een checklist met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s én een plan van aanpak om deze arbeidsrisico’s te beperken. Een RI&E is wettelijk verplicht voor elk bedrijf met personeel en moet actueel zijn, dus het updaten ervan is belangrijk. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert steeds intensiever op de aanwezigheid van een RI&E; bij nalatigheid kan een boete volgen.

Prioriteitenlijst

Tijdens een cursus BHV leerden Heimans en haar collega’s over de RI&E. “Toen hebben we meteen actie ondernemen. Het bedrijf dat we hebben ingeschakeld, heeft een rondgang gedaan langs alle locaties en aanvullende documenten opgevraagd om alle risico’s in kaart te brengen en een plan van aanpak te maken. Aan de hand daarvan heb ik een prioriteitenlijst opgesteld, die we maandelijks bijwerken. De plannen van aanpak worden regelmatig besproken in vergaderingen en actueel gehouden; gezondheid en veiligheid zijn hier echte kwaliteitsindicatoren.”

De RI&E bracht ook onzichtbare risico’s in beeld, zoals de werkomstandigheden in de restaurantkeuken. Heimans: “Langdurig werken in te hoge temperaturen kan uitputtend zijn, dat was een aandachtspunt. Vanwege die warmte werkte het personeel bovendien vaak in korte mouwen, maar zo vergroot je de kans op brandwonden – dat moest anders. Typisch zo’n risico dat je wel kent, maar het is nuttig om er met een RI&E eens goed op gewezen te worden. Mede dankzij de RI&E kunnen we op een gezonde en veilige manier werken.”

Maak een punt van gezond en veilig werken

Meer weten over de RI&E? Ga naar RIE.nl voor alle informatie of ga aan de slag met het brancheinstrument voor de horeca

Artikel delen