De Engel: culinaire hotspot met hart voor bier

Tags: bier

De Engel: culinaire hotspot met hart voor bier

De voormalige kerk aan de Albert Cuyp, bekend als De Engel, krijgt een metamorfose en wordt een culinaire hotspot met eigen brouwerij. Een plek waar kunst, livemuziek en een keuken met Frans-Spaanse inspiratie samenkomen. De crowdfundingactie voor de brouwerij, bij CrowdAboutNow, loopt nog.

Tekst: Gerard Molenaar

De man achter wat ongetwijfeld een aanwinst voor Amsterdam wordt, is ondernemer Oscar Mercan. Na lang zoeken zag hij in de door architect Pierre Cuypers ontworpen kerk uit 1892 de plek om zijn droom waar te maken.


De Engel
Het team van De Engel tijdens de renovatie.

Mercan was ook projectontwikkelaar in vastgoed en windenergie, maar heeft een sterke affiniteit met horeca. Dat heeft alles met zijn familie te maken. Zijn recent overleden vader dreef ook een Spaanse restaurant en ook zijn grootouders waren in geboorteland horecaondernemers. Naast zijn projecten in vastgoed (onder meer conceptontwikkeling) en in duurzame energie zette Mercan al eerder stappen in de horeca. Aan het eind van vorige/begin van deze eeuw organiseerde hij drie grote festivals in het Oosterpark, waar hij muziek, kunst en culinair genieten samenbracht. Door strengere regelgeving stopte zijn stichting daar in 2005 mee. Mercan was ook oprichter en exploitant van een tweetal TapasDali restaurants in Amsterdam-West en in Amsterdam-Oost (beter bekend als PataNegra).

Jongensdroom

Na een periode van vier jaar pendelen met Zwitserland, keerde Mercan in 2019 terug in Amsterdam met het idee om zijn droom waar te maken. Die droom begon toen hij in zijn jonge jaren een boek over Freddy Heineken las. De afgelopen jaren heeft hij zijn plannen uitgewerkt, is hij de zoektocht naar een locatie gestart (ook buiten Amsterdam) en zocht hij contact met Toon van de Reek, de brouwer die in 1981 als eerste een speciaalbierbrouwerij opende in Arcen en zo ook aan de wieg van de Hertog Jan speciaalbieren stond. “Ik ben uiteraard geen brouwer, maar wel een horecaondernemer. Samen met Toon van de Reek heb ik het idee voor de brouwerij opgepakt.”


De monumentale gevel van De Engel

Brouwerij in kerk

Als de Engel straks open gaat is er weer een kerk met een brouwerij. “Een ontwerp van Cuypers. Ik was meteen verkocht toen ik de locatie zag. Je moet qua sfeer een beetje denken aan de Jopenkerk, en Oudaen en Olivier in Utrecht. Op de galerij zien de gasten straks de ketels. We hebben twee jonge brouwers aangenomen die van Toon het vak gaan leren. Toon heeft acht bieren ontwikkeld. Speciaalbieren, want pils gaan we niet brouwen. We gaan een premiumpils van een andere brouwer schenken. Zodra de lopende crowdfundingcampagne is afgerond, gaan we de brouwinstallatie kopen. We werken nu voor de receptontwikkeling nog met een eigen proefbrouwerij.”


De Engel
Speciaalbierpionier Toon van den Reek

Multifunctioneel

Mercan vindt dat je als horecaondernemer vooral weerbaar moet zijn. “Een horecaonderneming moet vanuit zakelijk oogpunt multifunctioneel zijn. Teveel ondernemers doen hetzelfde kunstje en wat doe je dan als je deuren ongewenst gesloten worden, zoals we in onze branche helaas te vaak meemaken? Hoe sterk ook, alleen een brouwerij is dan misschien ook niet genoeg. Je moet ook een goede keuken hebben. Wij zullen mediterraan koken, kwalitatief hoogstaand. Denk qua inspiratie aan Lyon meets San Sebastian. Behalve over een brouwerij zal De Engel ook over cocktailbars beschikken. We willen bovendien ook leerbedrijf zijn, zodat medewerkers kunnen groeien.

Daarnaast openen we een winkel en gaan we bezorgen. Maar omdat we zeker geen koeriers met grote tassen door de zaak willen hebben, doen we dat vanaf een aparte ingang.

Kunst en muziek

Mercan, met zijn vrouw enige aandeelhouder en mede-investeerder (de brouwerij wordt via crowdfunding gefinancierd), heeft kunst en muziek daarin altijd belangrijk gevonden. “Je moet artiesten ook een podium bieden om zich bekend te maken. Dat gaan we dus doen. De Engel zal ook de functie van galerie hebben. Het zal een plek zijn waar ontmoetingen en bedrijfspresentaties mogelijk zijn. We hebben geïnvesteerd in een modern geluidssysteem dat dit aankan.”

Akoestiek

Wie zich een beeld wil vormen van hoe de Engel wordt, kan denken aan de Rode Hoed en Paradiso, ook voormalige kerken. Akoestiek is dan wel belangrijk. “Ik ben naar het Rijksmuseum gegaan, ook een ontwerp van Cuypers, waar de Spaanse architect Ortiz een verbouwing heeft begeleid. Ik kwam met de mensen daar in gesprek en zo werd ik gewezen op een speciaal door Sikkens ontwikkelde museumverf die tevens geluiddempend werkt en door het pigment kunst goed naar voren laat komen. Uiteraard hebben we meer maatregelen genomen voor een mooie akoestiek. We willen dat straks liefhebbers van kunst, muziek, maar ook van voetbal bij ons kunnen rekenen op een prettig geluid bij het luisteren en of kijken.”

Bij de inrichting proberen Mercan, partners en team zo duurzaam mogelijk te werken door materialen te hergebruiken, maar bijvoorbeeld ook door interieur van andere zaken van Mercan weer te gebruiken.



Crowdfunding

“Onze spaarcenten zitten uiteraard in de Engel. Als startende brouwerij konden ook wij moeilijk bij de bank terecht. Gezien de houding van de banken richting horeca ten tijde van de lockdown, zijn we ons gaan oriënteren op crowdfunding en CrowdAboutNow sprong er uit door hun ervaring met financiering van brouwerijen en door hun aanpak. Zij willen de financiers inzetten als ambassadeurs van je zaak en zien ze ook als toekomstige gasten. De crowdfundingactie loopt nu nog. We zijn momenteel de keuken aan het inrichten en zodra de crowdfunding is afgerond, kunnen we de brouwerij op de galerij gaan voorbereiden. We geloven dat we met de Engel iets gaan bieden wat er in Amsterdam op dit moment niet is. een monumentale plek met ruimte voor genieten van eten, goed bier, kunst en muziek.

www.brouwerijdeengel.nl

Wie is Toon van den Reek?

Toon van den Reek was in 1981 oprichter van de Arcener Bierbrouwerij (nu Hertog Jan Brouwerij). Toen sluiting van de Arcerner Bierbrouwerij De Vriendenkring (waar destijds SKOL-pilsener werd gebrouwen) dreigde, besloot hij die brouwerij met een paar collega’s te huren om er bovengistende bieren te gaan brouwen, wat destijds uniek was. Zo stond hij aan het begin van een bierrevolutie. Hij maakte naam met de Magnus Grand Prestige, een fenomenale gerstewijn (nu Hertog Jan Grand Prestige). Een deel van de Arcener speciaalbieren ging via drankhandel de Kikvorsch onder hun eigen merknaam Hertog Jan de markt op. Omdat ze in Arcen contractueel geen ondergistend bier (zoals pils) mochten brouwen, liet de Kikvorsch dat bij de Dommelsche Bierbrouwerij doen. Door de sterke groei moest de Arcener brouwerij investeren en daarom werd aansluiting gezocht bij de voormalige werkgever. Zo werd de Arcener Bierbouwerij na 12 jaar zelfstandigheid in 1993 weer onderdeel van Allied Breweries (nu AB Inbev). Toon van den Reek verliet de brouwerij in 2000. Hij is (met Jan Machiel van Bragt) auteur van het boek ‘Biericonen der Lage Landen’.


Arcen. 22/05/2019.    interview leef  bierprofessor Toon van den Beek.<br />
Wie Of Wat: interview leef met bierprofessor Toon van den Reek<br />
Interview Leef bierprofessor Toon van den Reek voor vrijdaginterview leef
Arcen. 22/05/2019. interview leef bierprofessor Toon van den Beek.
Wie Of Wat: interview leef met bierprofessor Toon van den Reek
Interview Leef bierprofessor Toon van den Reek voor vrijdaginterview leef

Artikel delen