Piet Hein Eek: 'Ik heb moeite met de discussie over het recyclen van materialen'

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek: 'Ik heb moeite met de discussie over het recyclen van materialen'

Hij heeft een heel eigen stijl van ontwerpen, laat zich inspireren door de wereld om zich heen en focust op robuust, eerlijk en duurzaam. De oude Philips-fabriek in Eindhoven is zijn domein. Hier heeft internationaal vermaard ontwerper Piet Hein Eek niet alleen zijn kantoor, werkplaats en kunstgalerie, maar ook zijn eigen hotel én restaurant.

Tekst: Kristi Houtkamp
Foto's: Piet Hein Eek en Nick Bookelaar 

Sloophouten meubelen

“Als veertienjarige jongen wist ik al wat ik wilde: meubels ontwerpen, produceren én verkopen. Op de Design Academy Eindhoven heb ik mijn creatieve kant verder kunnen ontwikkelen. Ik zag kansen voor eenvoudige materialen, sobere vormgeving en productie in eigen werkplaats. Het leidde tot de inmiddels klassiek geworden sloophouten kast, mijn afstudeerproject, en later tot een uitgebreide collectie van sloophouten meubelen.”

Duurzaamheid 

“Nu past deze manier van werken en materialen hergebruiken helemaal in de duurzaamheidstrend, maar voor mij is het al heel lang een vanzelfsprekende manier van werken. Ik wil zo min mogelijk weggooien. Ik heb ook moeite met de discussie over het recyclen van materialen. Recyclen op zich is niet altijd goed voor het milieu. Als je een gebouw ontwerpt voor de eeuwigheid, houd je nooit materialen over. De tijd die je dan stopt in het plan is dan ook veel beter besteed. Duurzaamheid wordt vaak alleen maar in emissie uitgedrukt, maar misschien valt er veel meer te behalen in de efficiency van een proces, ook in relatie tot de levensduur van wat er gemaakt wordt.”

'Uitgaan van wat er is. Dat is mijn duurzaamheidsgedachte'

Hotel en restaurant 

“Op deze locatie bedenken en maken we alles en onze gasten kunnen dit allemaal zien. Om de beleving compleet te maken realiseerden we ook een hotel en openen we binnenkort, na een forse verbouwing, het grote restaurant. De coronatijd, de energiecrisis, het personeelstekort: het dwong ons onze ideeën bij te stellen. Het hotelinterieur hebben we vrijwel volledig zelf in de fabriek gemaakt. Er is ook veel van anderen te zien; Teun Zwets maakte van het werkplaatsafval onze ‘nachtwacht’ en White noise dada gebruikte oude schuimrubberen matrassen voor een installatie in de vergaderruimte. Er is altijd respect voor materiaal, ambacht en techniek. Wat de wereld me te bieden heeft, is het uitgangspunt voor wat ik doe. Dat is mijn duurzaamheidsgedachte: uitgaan van wat er is.”

Piet Hein Eek - Nick Bookelaar
Artikel delen