[Geopend] Graphite in Amsterdam

Peter Gast en Jacqueline van Liere sloten t Schulten Hues* in Zutphen en begonnen vorig jaar speak easy-restaurant Graphite in Amsterdam,  geïnspireerd op de illegale bars ten tijde van de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig. Een ogenschijnlijk inwisselbare deur verhult een restaurant, bar en slechts twintig gasten per avond.

Het kostte Peter Gast en Jacqueline van Liere jaren om hun plan voor Graphite te smeden. Ze sloten deuren van ’t Schulten Hues* om het mogelijk te maken. "We waren – zoals in de clichés – toe aan iets nieuws. ’t Schulten Hues was wie wij waren. Graphite is wie wij nu zijn. Grafiet is de duistere kant van de diamant. Simpel, onopvallend. Maar zonder grafiet geen glinstering. Onder de juiste druk kan iets ogenschijnlijk eenvoudigs veel meer zijn dan dat."

De kaart
Een diner komt in drie varianten: kortstondig tot een avondvullend programma van meer dan 20 gerechten. En daartussen die gulden middenweg: à la carte geeft de regie aan zij die liever hun eigen menu bepalen. Het glas wijn voor ernaast verzamelt alle flessen en glazen die over de jaren het hart van Gast en Van Liere stalen. De makers ervan mogen ze - ondertussen - hun vrienden noemen. Een vriendschap die ze niet alleen een selectie van bijzondere wijnen opleverden, maar ook flessen die speciaal voor Graphite gemaakt werden. Naast onontdekte makers verschijnen klassiekers die niet zonder reden favoriet zijn. 

Design
Feran Thomassen schetste een georganiseerde chaos van stijlen, prints en materialen. Effen tinten bruin, grijs en zwart geven rust; warm smaragdgroen, diepgeel en zeeblauw dat beetje kleur. In ronde zitjes blijft een diner voor het gezelschap alleen. Wie er ook maar een glimp van wil opvangen, zal dat met eigen ogen moeten doen. Na de entree – de bar van Graphite – worden telefoons gehekeld.