Branchenieuws
Foto Samuel van Leeuwen

Joris Bijdendijk behaalt titel SVH Meesterkok

Chef-kok Joris Bijdendijk van Rijks* in Amsterdam is donderdagavond 28 september geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Nadat Joris in 2017 ook de eerste ster voor het Rijks behaalde, bekroonde hij zijn carrière verder met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef.

De Meesterproef van Joris Bijdendijk werd afgenomen door SVH Meesterkoks Cees Helder, Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve ** in Waalre en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Zij zijn enorm onder de indruk van de 145ste SVH Meesterkok van Nederland: ‘’Joris heeft een zeer verfijnde techniek en je ziet en proeft de klassieke basis met moderne touche in al zijn gerechten. Van amuse tot dessert, elk gerecht heeft een verfijnde, eigen smaak die gecombineerde met verschillende structuren en technieken, tot ware Meesterwerken op het bord worden.’’

Menu
De gerechten bestonden onder andere uit ceviche van Sint Jacobsmossel met kokos, kalamsi en sambal, gekonfijte snoekbaars met spitskool, cantharellen, paling, wilde gans en ingezuurde paprika en duif in zoutkort met pastinaak, appelcrème, bécasse saus en pistache.
 
Droom die uitkomt
Joris Bijdendijk wist al vroeg dat hij SVH Meesterkok wilde worden. Hij werkte dan ook naast zijn opleiding aan de Hoge Hotelschool bij SVH Meesterkok Ron Blaauw. Na zijn opleiding vertrok Joris naar Montpellier, Frankrijk om nog meer ervaring op te doen bij de gebroeders Pourcel in de keuken van Le Jardin des Sens**. Na terugkomst in Nederland kookt hij in 2013 zijn eerste ster bij restaurant Bridges, waarnaar hij in 2017 ook het Rijks een eerste ster bezorgt. ‘Joris is een teamplayer, een chef met een eigen visie, die trots is op deze titel. Het is de kroon op zijn werk bij Rijks om een brigade samen te stellen die hiertoe in staat is.  Bijdendijk: "Het behalen van de Meestertitel is een droom die uitkomt. Samen met het team hebben we hier keihard aan gewerkt en het is gelukt."

SVH Meestertitels
SVH beheert namens de horecabranche sinds 1980 de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker, Wijnmeester en Meesterhorecaondernemer). Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak en stimuleren professionals om het beste uit zichzelf te halen. De Meestertitels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.