Foto Tomas Middelweerdt

[Fotoalbum] Le Grand Café, Arnhem

Al sinds 1976 is Le Grand Café in Arnhem een begrip. Dat de horecazaak wel met de tijd meegaat, bewijst de recente restyling. Meer daglicht maakt de kracht van het pand zichtbaar. “In eerste instantie moesten alleen de bar en achterkast vervangen worden. Dat pakte iets anders uit.”

Tekst: Iris Kranenburg  

Wie gaat stappen in Arnhem, kan niet om de Korenmarkt heen. Maar ook overdag is de horeca actief op het plein, zegt Armand Luneman. Sinds 1995 is hij de man achter het Arnhemse Le Grand Café, dat de deuren in 1976 al opende. “Voor de meeste mensen is dit een echt uitgaansplein en dat imago maakt het voor een grand café als dit soms lastig. Toch trekken wij al 21 jaar bijzonder veel vaste gasten aan. Blijkbaar is er behoefte aan een zaak die zich richt op zowel een kop koffie aan de leestafel en borrel aan de bar als op lunch en diner”, begint hij.

Ondanks dat Le Grand Café goed loopt, mag de horeca in Arnhem in het algemeen wel een stimulans krijgen, vindt Luneman. Hij is dan ook blij dat de gemeente momenteel volop investeert in onder andere het plein. “De gemeente heeft een nieuwe horecanota opgesteld met daarin een plan van aanpak. Zo is er een fiks bedrag beschikbaar om onder andere de dagfunctie van het plein te stimuleren. De bewegwijzering naar deze plek en de verlichting worden bijvoorbeeld aangepakt, waardoor de toeloop verbetert. Een hele mooie stap die de horeca hier zeker goed gaat doen.”

‘Een beetje’
Zelf zit Luneman overigens ook niet stil. Le Grand Café moest namelijk ‘een beetje’ opgeknapt worden. “Eigenlijk wilde ik alleen de bar en achterkast aanpakken, maar tijdens het proces ging de verbouwing steeds een stapje verder.” Op trotse toon: “En uiteindelijk hebben we de hele zaak gerestyled en staan we nu in een min of meer compleet nieuw bedrijf”.

Voor de restyling schakelde Luneman designbureau Beers|Brickworks in. Mede-eigenaar Kariene van Steenoven: “We vervingen de trap, sloopten de toiletten en verhuisden die naar boven. Hierdoor kwam er veel meer daglicht naar binnen en pas toen werd de kracht van het pand zichtbaar. Daar maakten we natuurlijk dankbaar gebruik van.”

Persoonlijke touch
De eland, al jarenlang een bekend element uit Le Grand Café, hangt er nog steeds. Alleen nu boven de bar. Van Steenoven lachend: “Zo kan hij de tapkranen in de gaten houden”. Verder ontwierpen de designers een hoge kast die doorloopt over beide verdiepingen. Luneman zorgde zelf voor de inrichting hiervan. “Samen met mijn zus verzamelde ik allemaal kobaltblauwe items en tikte ik oude televisies op de kop. Hierop zenden we nu beroemde filmmomenten uit.” Volgens Van Steenoven is door deze persoonlijke touch van Luneman iets unieks in een bijzonder en industrieel pand ontstaan. “Dat voelen de gasten, en als je dat voor elkaar krijgt is de missie geslaagd.”
LeGrandCafe.nl
Design: Beers|Brickworks