Foto Ron Tetteroo

[Fotoalbum] RAW, Tilburg

Een Tilburgse loods waarin jarenlang treinen werden gerepareerd, kreeg in juni een nieuwe bestemming: restaurant RAW. In het interieur zijn volop oude treinonderdelen verwerkt.

Tekst: Britt van Os

De Spoorzone in Tilburg is tientallen hectares groot, bevindt zich pal naast het station en is vergelijkbaar met het Westergasterrein en de NDSM-werf. In Amsterdam-Noord, waar allerlei loodsen restaurants openen, werd dan ook deels de inspiratie opgedaan voor het onlangs geopende RAW in een loods in de Spoorzone. RAW staat voor Restaurant Altijd Welkom, maar verwijst ook naar de extensie waarmee digitale foto’s kunnen worden opgeslagen. “Een RAW-bestand bevat ruwe en onbewerkte gegevens. Het is ook geen afkorting, maar betekent ruw als in onbewerkt”, vertelt Dirk de Leeuw, mede-initiatiefnemer van het nieuwe restaurant. Hij is samen met Rien van Linschoten, Silvy Rutten en Ron Tetteroo verantwoordelijk voor RAW. Leander Willemstein is het gezicht van de nieuwe zaak.

Treinelementen
Tot een aantal jaar terug werd de loods gebruikt om treinen in te repareren, en dat is zeker terug te zien in de stijl van RAW. “Het pand stond leeg, maar veel (trein)elementen zijn bewaard gebleven en verwerkten we met een knipoog in het interieur. Zo maakten we van de kleine tafeltjes met asbakken borreltafels, hangen er stationsbordjes in de zaak en is de bar gemaakt van oude treinsporen. Daarnaast verwijzen de pilaren in het restaurant naar die op het station waar allerlei kabels aan hangen”, vertelt Rutten.

Verder werden op metalen buizen die al in de loods zaten, lampjes gezet. “Ook zat er al een rolluik in het pand, met daarachter een aparte kamer”, vervolgt Rutten. “De gemeente wilde dat luik eruit halen om één grote ruimte te creëren, maar wij zagen daar juist iets leuks in en wilden het zo laten. Zodoende gebruiken we die ruimte nu voor private dining.” Ten slotte is de prominent geplaatste, oude ketel een absolute eyecatcher.

Festivalgevoel
In het voor iedereen toegankelijke RAW kunnen gasten onder andere terecht voor een goede biefstuk en gezellige borrels. Het restaurant is open voor lunch en diner, en biedt plaats aan ongeveer 100 gasten. Ook heeft de zaak een groot terras dat vanaf het station goed zichtbaar is. De uitstraling hiervan is volgens De Leeuw speels. “Je krijgt hier een festivalgevoel. Zo heeft het terras allerlei verschillende meubels en parasols, heel anders dan wat je gewend bent in Tilburg.”

Het gebouw waarin RAW zit heeft nog geen vaste bestemming gekregen van de gemeente. De komende 5 jaar zit het restaurant er sowieso nog in, maar wat er daarna met het pand gebeurt is dus nog afwachten.
RAW013.nl

Reacties

afbeelding van Jan van Tuijn

Mooie serie foto's.
Gewaagd om zoiets in Tilburg te beginnen. Ik lees dat er een bekwaam team aan de leiding staat' dus dat moet geen probleem zijn.
Ziet er fantastisch uit. Chapeau.
Kom binnenkort de zaak in ogenschouw nemen.
Groetjes,
Jan

Reactie toevoegen