Foto Jim Ellam

[Fotoalbum] The Gin Sum Club, Haarlem

In een voormalig bankgebouw in Haarlem opende begin april The Gin Sum Club, naar het idee van een Londense gentleman’s club én met de focus op gin en dim sum.

Tekst: Rianne Snijder

Hartje Haarlem is een bar-restaurant rijker: The Gin Sum Club (TGSC), gebaseerd op de typisch gentleman’s clubs die Londen rijk is. “Daar zie je veel van dit soort bar-restaurants”, vertelt manager Mies Eringa. “Het zijn populaire clubs waar voornamelijk mannen lid van zijn, die hier een sigaartje roken en hun eigen fles whisky of gin in een kluis bewaren.” Bij TGSC in Haarlem is natuurlijk iedereen welkom, man én vrouw.

Eringa kwam 2 jaar geleden al, samen met eigenaar Thierry Smagge, op het idee. “Hij wilde graag een eigen restaurant openen en omdat ik erg van Aziatisch eten houd, raadde ik hem een dim-sumzaak aan. In eerste instantie grapte hij er wat over, maar uiteindelijk werkte hij het plan serieus uit en vroeg hij mij als manager omdat we precies hetzelfde denken over de horeca.”

Kluis(jes)
TGSC is gevestigd in een voormalige Rabobank en dat is terug te zien in het interieur, dat is ontworpen door Smagge zelf en designer Claire Ansems. De kleuren zwart, goud en koper zijn door het hele restaurant terug te vinden, net als lederen fauteuils, staal en kluisjes waar gasten hun zelf meegenomen drank in kunnen stallen: de Liquor Lockers. “Dit is in Haarlem echt uniek, de kluisjes zijn dan ook bijna allemaal verhuurd.”

Daarnaast bleef in de kelder de grote bankkluis bewaard. “In de toekomst willen we deze ruimte graag bij het restaurant betrekken. Hij is ideaal voor speciale avonden en evenementen, maar voordat het zover is moet er een nooduitgang in komen en dat is door de dikke, beveiligde muren nog niet zo makkelijk.”

Gin en dim sum
De focus van The Gin Sum Club ligt, zoals de naam ook al aangeeft, op gin en dim sum. “We schenken zo’n 40 soorten gins, hebben voornamelijk Aziatische gerechtjes op de kaart én gerechtjes die op Aziatische wijze zijn bereid, zoals steak tartaar rendang. East meets west, zogezegd.” Voorlopig is TGSC vooral ’s avonds geopend, alleen op zaterdag- en zondagmiddag kan er ook geluncht worden. “Maar dan hebben we dezelfde kaart als ’s avonds en aangezien het concept nog nieuw is voor Haarlem, wachten we eerst af of de lunch überhaupt wel aanslaat.”
TGSC.nl

Interieur: Claire Ansems/Interior Design, Thierry Smagge