Jet Loos (23) kijkt uit naar finale World's Best Young Chef: 'Oefenen, oefenen, oefenen!'

Jet loos in de running voor World's Best Young Chef
Tags: chef

Jet Loos (23) kijkt uit naar finale World's Best Young Chef: 'Oefenen, oefenen, oefenen!'

Ze is in de running voor World’s Best Young Chef, kookte bij meerdere sterrenzaken en is op dit moment chef patisserie bij RE-NAA** in Noorwegen. We spreken deze week in onze chef- en ondernemersrubriek Jet Loos (23). Hoe bereidt deze jonge chef zich voor op de finale van World’s Best Young Chef? En wat zijn haar toekomstplannen?

Tekst: Madelief de Weerd

Jet Loos over de competitie

Op maandagmiddag 24 oktober was het Loos haar beurt om in Kopenhagen de sterren van de hemel te koken tijdens de S. Pellegrino Young Chef Academy Competition 2022/2023. Ze imponeerde de jury met haar signature dish van lichtgerookte kabeljauw en won de Noord-Europese finale. "Tijdens de competitie ging het hartstikke goed. Doordat ik in de middag aan de beurt was, kon ik mij 's ochtends goed voorbereiden en daarna beginnen aan mijn signature dish. Achteraf zijn er altijd dingen die beter konden en aan die verbeterpunten ga ik nu extra hard werken", zegt Loos. 

'Als je doet wat je leuk vindt, kom je altijd het verst'

Wanneer ze vertelt over haar overwinning blijft Loos nuchter: "Natuurlijk was ik blij, maar ik bleef ook rustig. Zo ben ik nu eenmaal. Na de wedstrijd gaat het 'normale' leven ook snel weer door en ging ik weer aan de slag bij RE-NAA**." We vroegen haar ook hoe ze het zo ver heeft weten te schoppen. Daar is ze duidelijk over: je moet je passie volgen. "Als je doet wat je leuk vindt, kom je altijd het verst. Vanaf de basisschool wist ik al dat ik kok wilde worden. Vanuit die gedachte ben ik naar scholen gegaan die les gaven in koken, bakken en serveren. Koken zit ook in mijn familie: mijn oma en opa hadden samen met mijn oom, tante en hun zoons een café-restaurant. Die passie sloeg op mij over. Sinds ik kook, ben ik verkocht en ga ik nooit meer iets anders doen. Dit is geen werk, maar pure hobby!”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Jet-Loos-Young-Chef-1

Voorbereiding op de finale van World’s best Young Chef

Loos won de Noord-Europese finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy en gaat zich nu voorbereiden op de finale van World's Best Young Chef in Milaan. Máár eerst gunt zij zichzelf een adempauze, zodat ze rustig kan opladen. "Na de pauze pak ik de draad weer op en ga ik mijn signature dish verder perfectioneren. Alles moet net even beter zijn dan tijdens de wedstrijd in Kopenhagen. Dat betekent: oefenen, oefenen, oefenen! Mijn gerecht zal ik aan veel mensen laten proeven, want daar leer je het meeste van."

Signature dish

Loos haar signature dish bestaat uit lichtgerookte kabeljauw met een farce van coquille. De garnituren bevatten gele biet, gele roos, verschillende aromaten en een azijngel en een aardappelkrokant gevuld met aardappelcrème. “Het gerecht ontstond uit het idee om twee culturen samen te brengen: de Noorse en Nederlandse cultuur. In Noorwegen is héél veel vis, dus daar wilde ik iets mee doen. En ja, in Nederland zijn we aardappeleters: dat bracht ik dus ook terug in mijn signature dish, maar dan in een verfijnder jasje.”

Jet-Loos-Young-Chef-2

Van stagiaire naar chef patisserie

Loos werkt als chef patisserie bij RE-NAA** in Noorwegen. “Hier begon ik als stagiaire en werd ik na vijf maanden chef patisserie. Maar patisserie is niet het enige waar ik mij op richt: ik werk ook met andere producten. In de keuken gebruiken we uitsluitend seizoensgebonden producten van lokale boeren uit Noorwegen. Daarnaast is er natuurlijk veel vis hier in de omgeving en deze verwerken wij ook in de gerechten. Ik vind het heel interessant om met al die lokale producten te werken, omdat je ook de mensen ziet achter de ingrediënten. De zaken waar ik werkte, hebben elk een eigen moestuin en zijn gefocust op het werken met streekproducten. Het is belangrijk om aandacht aan deze producten te schenken, want zonder deze ingrediënten kunnen wij niet koken en dus niet werken.”

Toekomstplannen

Tot slot vroegen we Loos wat haar toekomstplannen zijn. Wat kunnen we nog meer van deze jonge chef verwachten? En wat vindt zij belangrijk? "In de toekomst wil ik graag weer terug naar Nederland. Ik kan daar nog erg veel leren. Daarnaast is mijn plan om altijd plezier en enthousiasme in mijn werk te houden. Dat plezier en enthousiasme wil ik overbrengen op andere jonge mensen. Hopelijk werkt het aanstekelijk en gaan zij ook starten met koken. Daar word ik blij van!”

CV Jet Loos

2018 tot 2020: Leerling bij De Groene Lantaarn** in Staphorst.
2020 tot 2021: Leerling bij Perceel* in Capelle aan den IJssel.
2021 tot heden: Chef patisserie bij RE-NAA** in Stavanger, Noorwegen.

Artikel delen