Hubert Hecker van De Nieuwe Winkel** wint NK Biersommeliers

NK Biersommeliers
Tags: bier

Hubert Hecker van De Nieuwe Winkel** wint NK Biersommeliers

Hij is 35 jaar, komt uit Nijmegen en zijn naam is Hubert Hecker. Na een competitie bestaande uit in totaal vijf onderdelen kwam hij in Everdingen als winnaar uit de bus van het tweede Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers. Hecker, die werkt bij restaurant De Nieuwe Winkel** in Nijmegen, voert het team van biersommeliers aan dat ons land in september vertegenwoordigt op het WK voor Biersommeliers in München. Als overige teamleden kwalificeerden zich vier andere finalisten van het NK.

Alle 19 deelnemers aan het tweede NK voor Biersommeliers namen het tegen elkaar op tijdens de eerste drie ronden van het kampioenschap. Dit vond maandag 11 juli plaats bij een van de meest schilderachtig gelegen onafhankelijke brouwerijen die Nederland telt: de in een oud fort van de Hollandse Waterlinie gevestigde fortbrouwerij Duits & Lauret.

Is dit export of stout?

Tijdens de eerste ronde draaide het om blind proeven: waren de sommeliers in staat bieren te onderscheiden uit een voorgegeven verkorte lijst met 30 voorkomende bierstijlen. Hoe herken je een Export Stout? Zie, ruik en proef je het verschil tussen een Tsjechisch pilsner en een bovengistend, goudgeel helder Kölsch? In totaal werden tijdens deze ronde 10 verschillende biertypen bij alle deelnemers voor de neus gezet.

Bij de tweede ronde draaide het om de theoretische kennis van de biersommeliers. Gezocht werden antwoorden op 51 vragen over tal van onderwerpen uit de wereld van het bier en brouwen uit heden en verleden. Waarom is het jaar 1842 in de biergeschiedenis belangrijk? Wie heeft naam gemaakt als pionier van het laten rijpen van bier op houten vaten, barrel aging? Wat betekent de afkorting DMS?

Kurk in bier? Ja, ruik maar!

In de derde ronde werden alle deelnemers ten slotte geconfronteerd met bieren waarmee iets mis was. Smaakafwijkingen in bier. Dat betekende geuren die herinneren aan stinkende afvoerputjes, kurk, boterbabbelaar en een vers opengetrokken blikje maïs. Het moge duidelijk zijn, het werk van biersommeliers gaat zeker niet altijd over het genieten van bier.

De tien biersommeliers die in de drie voorronden de meeste punten scoorden, kwalificeerden zich voor de tussenronde. Die bestond uit een battle: in tweetallen ieder een smaakmakende en informatieve presentatie geven tegen elkaar over een vooraf onbekend bier met minimale voorbereidingstijd voor een deskundige jury. Hierin namen bierprofessionals zitting die organisaties en bedrijven vertegenwoordigen die het bier in Nederland een warm hart toedragen, zoals de branchevereniging voor onafhankelijke brouwers CRAFT, Royal Swinkels Family Brewers, Misset Horeca, Stichting Bieropleidingen Nederland, Bierconsumentenvereniging PINT en van het NGBS. De winnaars van de battles gingen door naar de uiteindelijke finale. Daarin werd wederom een bier gepresenteerd, maar dan met een beetje meer voorbereidingstijd.

Finalisten uit Brabant, Utrecht en Gelderland

In de finale ronde kreeg elke van de zes finalisten 10 minuten de tijd om een bier uit grote fles te schenken, te presenteren en de analyseren, wederom voor de acht-koppige jury. De beste vijf verdienden met hun prestatie een plek in het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK voor biersommeliers in september. Naast Nederlands kampioen Hubert Hecker uit Nijmegen zijn dat nog Dennis Kort (Eindhoven), Bas Schampers (Breda), Léon Rodenburg (Houten) en Yoran Zonneveld (Best). Besloten werd ook een reserve aan te wijzen voor het Nederlands team der biersommeliers. Dat werd Ton van Opstal (Rijen) die als zesde eindigde en net buiten de finale was gevallen.

Het WK Biersommeliers

Het aankomende WK vindt plaats op 11 september in Duitsland. Het volgende NK biersommelier is op 3 juli 2023, en daarna weer in elk oneven jaar. Het Nederlands Kampioenschap voor biersommeliers stond, net als het WK, open voor alle biersommeliers die hun certificering hebben behaald volgens de wereldwijd geldende standaarden zoals die zijn vastgesteld door het Duitse Institut Doemens. Belangstellenden in Nederland kunnen een opleiding van dat niveau volgen via Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON).

Artikel delen