De guilty pleasures van topbartenders

De guilty pleasures van topbartenders

Zogenaamd foute drankjes stiekem omarmen: het zijn de guilty pleasures van topbartenders. Vaak gedreven door jeugdsentiment of zelfspot, maar ook als eenmalige ontsnapping aan complexe cocktails en smaken.

Tekst: Ingmar Voerman

Toen ik op de Facebookgroep ‘Dutch bartenders and barista agenda’ recent een oproep plaatste voor de tofste guilty pleasures, kreeg ik zo’n 60 reacties over zogenaamd foute drankjes. Er zijn inmiddels zelfs plannen voor een ‘guilty pleasure’-bartenderavond. Voor de duidelijkheid: een mojito, pina colada, pornstar martini en mai tai vind ik gewoon goede cocktails met een ietwat dubieus imago. Mits gebalanceerd uitgevoerd met verse, goede ingrediënten en kwaliteitsspirits, is hier niets mis mee. Ik noem ze liever comfort-cocktails: vloeibare equivalenten van troostvoedsel.

De guilty pleasures
Maar bartenders uit alle hoeken van dit land vuurden dus hun echte guilty pleasures op mij af. Een greep hieruit. Topbartenders Tess Posthumus (Door 74), Rick Welcker (Bar Feijoa) en David Trampe (Tales and Spirits) tippen de skinny bitch: wodka met soda. Inderdaad, daar zit zo goed als geen smaak aan. “Maar, knappe bartender die hier iets aan kan verknallen”, aldus Trampe. Posthumus: “Een goed drankje als je geen zin hebt om na te denken over welke merken ze in een club hebben, of ze wel goed en genoeg ijs hebben en of ze wel echte cola of tonic hebben.” Welcker drinkt de skinny bitch graag als hij uit de sportschool komt (‘wat trouwens ook alweer 4 maanden geleden is’). Hij tipt bovendien ook de wodkacocktails white russian (wodka, kahlúa, room) en cape codder (wodka met cranberrysap).

Hani Asfdaai van Noah zweert bij een bacootje en veel Rotterdammers tippen de chique poes: een shotje met Licor 43 en wodka. Daniel Lansbergen van Behind Bars mag graag een paardenk#t drinken, de in studentensteden immens populaire mix van apfelkorn en bruiswater. “Het is mijn go-todrankje als ik geen zin meer heb in uitgesproken bieren of heftige cocktails.” Om de kwaliteit iets op te krikken maakt Lansbergen hem zelf met Filliers Appel.

Heugemeug
Danil Nevsky van Tales & Spirits gooit de gifgroene, zoete meloenlikeur Midori graag in een Midori sour en Robert Schinkel herinnert zich de heugemeug nog goed. “Het shotje van de Reguliersdwarsstraat toen het nog echt een straat van de mannenliefde was. Een glaasje met voor de helft cognac, de helft Tia Maria en een paar druppels Baileys.” Een verdere greep uit de reacties: bessen-7up, pisang-jus, long island iced tea, tequila sunrise, sex on the beach, flirtini’s, koetjes (sambuca met kahlúa), Tia Maria-cassis, Bacardi Lemon met ijsthee, amaretto-cola en ga zo maar door.

Cocktailgoeroe Timo Janse zweert bij een vieux-cola en steekt zijn liefde hiervoor zeker niet onder stoelen of banken. Lilliyin Enderle van Njoy! kent het Leidseplein als geen ander en raadt de turbo (Pisang Ambon, Safari, appelsap), Malibu met chocomel en natuurlijk good ol’ rode wodka met Red Bull aan.

En ik zal zelf, als respectabel drankjournalist, ook nog een duit in het zakje doen. Rond de eeuwwisseling bediende ik als piepjonge bartender in megadiscotheek Scanners in Dordrecht het gretige uitgaanspubliek van de knaller rooie Smirnoff. Dat is goed Dordts voor een flesje Smirnoff Ice afgetopt met een shotje Flügel. Mijn guilty pleasure dus.

Jägerjito
De gemene deler van al deze guilty pleasures is dat ze mierzoet zijn en dat er met geen mogelijkheid enige balans in te ontdekken is. Maar leuk en geladen met sentiment zijn ze des te meer. Alberto Mattalana van Dr. in Rotterdam spant wat mij betreft de kroon met de jägerjito. Zijn recept en verhaal deden mij serieus zin krijgen in deze verschrikking. Mattalana: “Een populair drankje uit mijn tijd achter de bar bij Blender in Rotterdam, een begrip achter en voor de bar. Binnengebracht in de scene aldaar door Spaanse vrienden na een stapweekend in Hamburg.

Jägerjito
Ingrediënten
* 60 ml Jägermeister
* 25 ml limoensap
* 15 ml suikersiroop
* 8 blaadjes munt
* Soda

Werkwijze
Schenk alle ingrediënten in een longdrinkglas en kneus de muntblaadjes zacht. Vul het glas voor 3/4de met crushed ijs, roer en top met sodawater. Top daarna met een schepje crushed ijs en garneer met een limoenpartje en takje munt.

Artikel delen