Den Haag: cocktailstad achter de duinen

Den Haag: cocktailstad achter de duinen

Den Haag was jarenlang een stad waar je goed zoeken moest om een degelijke cocktail te vinden. Maar het tij is gekeerd. Sinds een klein jaar is er een ware cocktailrevolutie gaande in de hofstad met een golf aan nieuwe cocktailbars en lokale bartenders die zich gretig verenigen.

Tekst Ingmar Voerman  

Er waren slechts 2 cocktailbars die de kleine cocktailscene in Den Haag - in hoeverre je over een scene kunt spreken - lieten floreren: Spark in Hilton The Hague met aan het hoofd Avinash Jagesar (sinds 2013 ) en VaVoom Tiki Room, sinds 2007 een tropisch cocktailparadijsje aan de Grote Markt. De Rotterdamse bartender Michael Ziengs werd vorig jaar onbewust de aanleiding voor de huidige Haagse cocktailrevolutie. In februari 2018 opende hij stilletjes zijn The Five Points Bar & Drink Society, inmiddels een gevestigde naam zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.

Op eigen kracht 
“Al bijna 5 jaar liep ik rond met de gedachten van een eigen bar”, zegt Ziengs. “Ik reageerde af en toe op locaties, voornamelijk in Rotterdam. Maar toen er een pand in Den Haag op mijn pad kwam, dacht ik: ‘Waarom moet het per se in Rotterdam zijn?’. De mogelijkheden lagen in Den Haag, kwam ik al snel achter, maar er gebeurde eigenlijk weinig tot niets op cocktailgebied. Met een publiek van expats, diplomaten, studenten van de Hogere Hotelschool en young professionals moest er toch draagvlak voor goede cocktails zijn?” Inmiddels weet Ziengs wel beter en merkt hij dat de stad wel degelijk openstaat voor cocktails. Ziengs vervolgt: “Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Om natuurlijk door te kunnen groeien, moeten we de cocktails laagdrempelig houden qua prijs en complexiteit. Als ik als Rotterdammer kijk naar de explosie van cocktailbars en bartenders in Den Haag, zie ik dat iedereen uitgaat van zijn eigen kracht. Ze kijken misschien wel naar Rotterdam, maar doen het echt zelf.”

Spirits of Justice 
Zomer 2018 opende The Court - Spirit of justice. De van oorsprong Italiaanse bartender Francesco Murgia bedacht dat de stad van de Internationale rechtspraak de perfecte plaats zou zijn om neer te strijken met zijn passie voor cocktails. In het pand aan het Groenewegje verrees een indrukwekkende bar met Italiaanse keuken, waar het gerechtelijk thema in elk detail is doorgevoerd. Murgia: “The Court is een klassieke cocktailbar met een huiskamerfunctie en tegelijkertijd een plaats voor aperitivo, diner en after dinner. We koesteren een hedonistische visie op eten en drinken, met meer plezier hebben als belangrijkste uitgangspunt. Ik heb voor Den Haag gekozen omdat mijn woonplaats Leiden niet geschikt was voor dit concept, en het in een stad als Amsterdam moeilijk is om aan een goede, betaalbare locatie te komen. In Den Haag is een omslag gaande, met een heldere toekomst en een cocktail-minnend publiek.”

Eerste Haagse speakeasy 
Eind oktober voegde Syndicaat Speakeasy Cocktailbar zich toe aan het rijtje nieuwe Haagse bars. Bartender en eigenaar Soenarmin Sa-Soe Bosari: “Ik kom uit de Haagse horeca, en wij werden jarenlang ‘een woestijn’ genoemd binnen de cocktailindustrie. Het is fantastisch om te zien dat daar nu verandering in komt, iets waar ik graag aan bijdraag.” De naam Syndicaat bestaat al 35 jaar, het langst deed Syndicaat dienst als Duits feestcafé. De eerste eigenaar nam 2 jaar geleden afscheid van de bar, de volgende eigenaar gaf regelmatig besloten feesten in speakeasy-stijl. “Toen ik Syndicaat vorig jaar overnam, wist ik meteen dat ik de naam behouden zou en koos ik bewust voor een speakeasy-bar. Als fan van deze stijl en klassieke cocktails, vond ik dat Den Haag ook zo’n bar verdiende.” Syndicaat vormt een prachtige driehoek met de andere 2 nieuwe bars: The Five Points is vernoemd naar een oude New Yorkse gangsterbende, Syndicaat staat voor georganiseerde misdaad(maffia) en bij The Court eindigen deze 2 groepen meestal. Bosari voorspelt dat over 5 jaar het aantal cocktailbars in de stad is verdrievoudigd. “Zo’n 3 jaar geleden begon de gemeente Den Haag eindelijk met het versoepelen van het horecabeleid. Hierdoor kregen veel nieuwe zaken de kans te openen. Het geeft de stad meer dynamiek, meer leven!”
Eddy Trenidad is eigenaar van het gloednieuwe Bricks Hooch en Brew, een ambitieuze craft cocktailbar zonder menu, waar alles om de gast draait. Trenidad: “Had je het over cocktails, dan had je het over Amsterdam en Rotterdam. Den Haag moest het jarenlang alleen doen met VaVoom Tiki Room en Spark. Toen knipperde je vorig jaar 2 keer met je ogen en waren daar ineens: The Five Points, The Court en Syndicaat. Je merkt dat het publiek er nu voor openstaat, op zoek is naar nieuwe smaken en ervaringen om zich te laten verrassen.”

Platform voor bartenders 
De Haagse oer-bartender Michel Dame is na lange tijd in het Amsterdamse te hebben gewerkt en gewoond, teruggekeerd naar zijn roots in de hofstad. De eigenaar van Cocktail Boutique met een ellenlang cocktail-cv heeft eind 2018 de Haagse Bartenders Sociëteit (Haagsebartenders.nl) opgericht. Voor Haagse bartenders, van Haagse bartenders. “De Sociëteit is geboren uit frustratie van Haagse bartenders over landelijke cocktailcompetities die altijd een Amsterdam/Rotterdam-feestje zijn”, aldus Dame. De sociëteit bestaat uit een zeer actieve appgroep met 48 lokale bartenders. Dame vervolgt: “We hoeven maar 1 niveau hoger met z’n allen: met elkaar optrekken, samen dingen doen, kennis en ervaring delen, workshops organiseren en distilleerderijen bezoeken. Iedereen in de groep is gretig om meer te leren, inspiratie op te doen en plezier te hebben. Het zijn jongens en meiden met een Haags hart, en daarvoor hebben we nu een platform waar iedereen elkaar steunt. Er komen cocktailcompetities voor enkel Haagse bartenders aan, en drankenleveranciers maken zich rustig aan ook hard voor de cocktailscene in Den Haag. Er staan mooie dingen te gebeuren hier. Den Haag kan als cocktailstad op de kaart worden gezet!”

Haagse cocktailbars
The Five Points
Cocktailbar The Court
Syndicaat DenHaag
Meatcave
VaVoom Tiki Room

The Hague Cocktail Week van 11-19 mei 
Een mijlpaal is de eerste The Hague Cocktail Week, een week waarin ruim 12 bars samen met drankmerken optrekken om de stad kennis te laten maken met cocktails.

 

Artikel delen