Drankentrends 2018 op een rij

Drankentrends 2018 op een rij

Wat drinken we in 2018 en 2019? De trendwatchers van HBMEO zetten alle internationale dranktrends van dit jaar op een rij. Naast algemene trends richten ze zich specifiek op wijn, cocktails en softdrinks. "We drinken bewuster dan ooit en de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije dranken, cocktails en premiumization zijn niet te remmen."

Net als honderd jaar geleden, ligt het gebruik van alcohol opnieuw onder vuur. Gezondheid wordt steeds belangrijker en dat zorgt ervoor dat mensen veel bewuster gaan eten en drinken. Trendwatcher Vincent van Dijk: "Tegenwoordig vinden mensen het vaak stoerder om te zeggen dat ze een week niet hebben gedronken, dan dat ze een kater hebben. Vol trots verkondigen ze, dat ze een week of een maand lang geen alcohol hebben gehad. Sociale media spelen hierbij een belangrijke rol. Het wakkert de discussie over de schadelijke effecten op onze gezondheid, maar ook op onze maatschappij, flink aan. Alcohol wordt komende jaren steeds meer gezien als ‘het nieuwe roken’. Langzaam ontstaat een zelfde soort klimaat als in de jaren ’20 van de vorige eeuw."

Pro-alcohol
Ook nu zal er een contrabeweging ontstaan. Naast alle kritische geluiden over de negatieve impact van spirits, ontstaat ook een pro-alcohol-beweging. Er is een grote groep consumenten die juist de spirits viert, zich uitspreekt vóór het drinken van alcohol en drinken juist ziet als een lifestyle. Hierbij geldt wel: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Cocktails-to-go
Cocktails en longdrinks maken een grote opmars. We willen overal kwalitatieve cocktails kunnen bestellen, zelfs to-go. Bartenders zijn de nieuwe chefs geworden en de Nederlandse cocktail-scene groeit dan ook gestaag. Dé cocktail van 2018 wordt de Milano-Torino, maar ook duurzame of circulaire cocktails worden belangrijk. Ook besteden we steeds meer geld aan duurdere wijnen, premium en duurzame dranken. 

Glocal
Er zijn meer ontwikkelingen op drankgebied. We zien steeds meer groenten in ons glas, ter vervanging van fruit. Manzanilla, de dame onder de sherry, zorgt voor hernieuwde belangstelling voor deze versterkte wijn. En eindelijk kunnen liefhebbers weer zonder schaamte een glas chardonnay bestellen, want deze wijn maakt een grote comeback. We leven in een periode van internationalisering en dat zien we ook terug in ons glas. Van Afrikaanse dranken tot cocktails met een Asian twist. Local wordt glocal: lokale helden reizen tegenwoordig de hele wereld over. En we willen verrast worden met nieuwe flesformaten, wijn uit onbekende regio's en niche-wijnen.

On demand softdrinks
Maar dé grote dranktrend van 2018 is toch echt NOLO-alcohol: no of low alcohol. Er komen zelfs een alcoholvrije gin-tonic en een alcoholvrije spirit op de markt. Ook zien we steeds meer boutique softdrinks en andere premium mixers. Bijvoorbeeld met pittige smaken, gericht op volwassenen. Een alcoholvrije cocktail bestellen is niet meer iets waar je je voor hoeft te schamen, want deze krijgen een belangrijke plek op de barkaart. Ook on demand samengestelde softdrinks worden een grote trend: op basis van jouw persoonlijke voorkeuren wordt ter plekke een softdrink bereid.

Artikel delen