Jenever in de hoofdrol in de Vault Bar

Jenever in de hoofdrol in de Vault Bar

Barchef Meric van de Vault Bar in Amsterdam herschrijft met het nieuwe menu de geschiedenis met originele jenevercocktails.

Meric, de klassiek geschoolde Franse bartender van de Vault Bar in Waldorf Astoria Amsterdam is een barchef met een eigen stijl en focus op kwaliteit en intensiteit van smaken. Voor het nieuwe cocktailmenu ontwikkelde hij verrassende creaties met als basis de oer-Hollandse jenever. Hij dook de geschiedenis in en ging op reis, met in zijn rugzak een fles jenever, op zoek naar originele Europese smaakcombinaties die wat vertellen over de landen om ons heen.

Jenever populair
Jenever is aan een hernieuwde opmars bezig. In bars wint de oer-Hollandse sterke drank aan populariteit. De Vault Bar zet jenever in de schijnwerper met een compleet nieuw cocktailmenu, waarin alle varianten van jonge tot oude jenever en korenwijn is toegepast. “Wij willen onze internationale gasten kennis laten maken met de identiteit en diversiteit van het aloude Nederlandse distillaat en onze gasten die dénken dat ze alles van jenever weten, verrassen”, zegt barchef Meric. Hij neemt zijn gasten daarom mee op een cocktailreis, die dichtbij huis begint.

Door Europa
Met jenever als enige alcoholische basis, worden typische ingrediënten uit andere landen uitgelicht in de nieuwe creaties. De cocktails spelen met smaken en texturen en zijn als een ontdekkingstocht naar onbekende streken. Met je ogen dicht en smaakpapillen op scherp, reis je vanuit je comfortabele stoel in de Vault Bar door Europa. De start is in Amsterdam met een Clarified Milk Punch, op smaak gebracht met laurierblad en kummel. Duitsland staat op het menu met een cocktail waarin kruidenbitter en vlierbloesem voor een spannende smaakbeleving zorgen. Slowakije heeft zwarte thee, karamel en azijn als intrigerende smaakmakers. Een ijskoude variant op Turkse koffie markeert de cocktail die refereert aan de cultuur van dat land. In de cocktail met dille, vijgen en olijven herkennen we Griekenland. De smaak van Spanje proeven we in de cocktail met (Oloroso]-sherry, watermeloen en ras el hanout. In de Schotse cocktail vinden we moerasspirea, bessen en haver. Meric is lyrisch over jenever en verklaart een ode te willen brengen aan een fantastische erfenis. “Jenever hoeft zich als sterke drank niet af te zetten tegen gin of wodka, om jong en lekker fris gevonden te worden en hoeft niet vergeleken te worden met whisky om ervan te genieten als het gerijpt is. Dit gedistilleerde graan behoudt in al zijn verscheidenheid een eigen identiteit.”

Vault Bar
Waldorf Astoria Amsterdam is gevestigd in zes aaneengesloten voormalige patriciërshuizen, die voordat het geheel tot hotel werd verbouwd, in gebruik waren als hoofdkantoor van een prestigieuze private bank. Die liet een ingenieus gebouwde kluis na, die tot een sfeervolle hotelbar met een intiem karakter werd omgevormd. De nog intacte kluisjes tarten de verbeelding, net als de cocktails op de kaart. Het cocktailmenu in de vorm van internationale bankbiljetten is een knipoog naar de oorspronkelijke functie en weerspiegelt de Hollandse handelsgeest

Artikel delen