Het dak op!

Steeds meer Nederlandse ondernemers maken optimaal gebruik van hun dak. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je inspireren door deze zeven horecabedrijven!

Tekst Iris Kranenburg

1. Soho House in Amsterdam

Bijna on-Nederlands is de luxueuze en weelderige rooftop van het Amsterdamse Soho House. Maar de daktuin met zwembad, terras en bar is méér dan alleen een lust voor het oog en hippe verzamelplek voor leden. Het speciale krattensysteem onder de bestrating en beplanting van het dak kan bijna veertienduizend liter (!) regenwater bergen en vertraagd afvoeren. Deze retentiedaken, die steeds populairder worden, verminderen de piekafvoer richting riolen en ontlasten dus het stedelijk rioolstelsel. Hiermee voorkomt Soho House overlopende riolen en ondergelopen straten door zware regenval. Wereldwijd telt Soho House inmiddels zeventigduizend leden en 25 locaties in onder andere New York, Berlijn en Barcelona. Het exclusieve concept werd in 1995 opgericht door de Brit Nick Jones. sohohouseamsterdam.com

2. DeDAKKAS in Haarlem

Op de zesde etage van parkeergarage De Kamp in Haarlem openden Dennis de Waart en Jeroen Spek in 2018 DeDAKKAS, na een succesvolle crowdfundingscampagne. Het horecaproject bestaat uit een restaurant in een grote glazen kas en een terras van bijna 350 vierkante meter. Bijzonder: de zes kippen en dertigduizend bijen op het terras zijn goed voor minimaal zes eieren per dag en dertig kilo honing per jaar. De toekomstplannen met het dakterras? Er komen dit jaar een buitenbar en moestuin met composteermachine en in de toekomst een park van achthonderd vierkante meter, met focus op het bufferen van water tijdens hevige buien en biodiversiteit. DeDAKKAS won tijdens de Entree Awards 2018 in de categorie Daredevil. dedakkas.nl

3. Vermeer* in Amsterdam

Restaurant Vermeer* in NH Collection Barbizon Palace in Amsterdam heeft een ‘eetbaar dak’. Chef Chris Naylor verbouwt er onder andere venkel, radijsjes, bietjes, rozemarijn en tijm. De plantjes worden elders buiten de stad gezaaid en gekiemd en groeien daarna op het dak zo’n zes weken door. Groene daken zijn goed voor het milieu, want ze vangen bijvoorbeeld hemelwater op, bieden voedsel voor insecten en werken verkoelend in de zomer. “Maar de daktuin is er vooral voor gasten”, vertelt Naylor. “Het draagt bij aan de beleving als ze zien waar sommige groenten en kruiden op hun bord vandaan komen. Zo’n dak past ook erg bij de filosofie van Vermeer. Wij koken met de producten die we aangereikt krijgen door de natuur.” restaurantvermeer.nl

4. Doloris in Tilburg

Er is al veel geschreven over het vorig jaar geopende doolhof Doloris' Meta Maze in Tilburg en de bijbehorende rooftopbar en -restaurant Doloris. Niet zo gek: het surrealistische doolhof van vierhonderd vierkante meter is dé nieuwe Tilburgse attractie. Dat de rooftop er zo flitsend uitziet, komt mede dankzij de samenwerking met Corona. Het biermerk creëerde er een buitenbar, die is aangekleed met buckets, planten en flesjes in handgeknoopte touwen, en een lounge. Beide geven de relaxte vibe van Corona weer en wakkeren de bierverkoop aan. Medeoprichter Jaap van Ham: “De ‘badkuip’ waarin 24 Corona-flesjes passen en die door twee mensen gedragen moet worden, is een hit.” Doloris won vorig jaar met het project de prijs in de categorie Daredevil, onderdeel van de Entree Awards. doloris.nl

5. The Roof in Leiden

De innovatieve en circulaire daktuin The Roof is een bijzondere plek in Leiden. Gasten kunnen hier niet alleen lunchen of koffie drinken, maar het is ook een testlocatie waar mensen techniek kunnen aanraken, beleven en in werking zien. Denk aan een klimaatadaptief dak dat water vasthoudt en laat gaan in afstemming met de weersvoorspelling. Of aan planten die elektriciteit opwekken, urban farming, zon- en windenergie en sensortechnologie. Daarnaast is de inrichting, van de trap tot de banken, volledige gerecycled en is er een educatieve escape room in een gebruikte zeecontainer met tweedehands inrichting. The Roof is te vinden op het dak van PLNT in Leiden, een organisatie die innovatie en ondernemerschap aanjaagt. plnt.nl

6. Op het Dak in Rotterdam

Dat je op een daktuin uitstekend een volwaardig horecaconcept kunt exploiteren, weet Valerie Kuster als geen ander. Op de zevende etage van het creatieve verzamelgebouw Schieblock in Rotterdam runt zij Op het Dak, dat bestaat uit een grote buitenruimte en een opgeknapte binnenruimte. De daktuin is te vinden op het DakAkker, de grootste dakboerderij van Rotterdam en een initiatief van onder andere het Rotterdams Milieucentrum. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd, die onder meer chef Jim de Jong van restaurant De Jong in Rotterdam afneemt, en bijen zorgen voor ‘stadshoning’. Bijzonder: bij de voorspelling van extreme regenval reageert de smartflowcontrol door 24 uur van tevoren extra waterbergingscapaciteit beschikbaar te maken. ophetdak.com

7. Forum in Groningen

Veel horecazaken hebben het op warme dagen moeilijk. Dat steeds meer ondernemers daarom buitenevenementen organiseren is dus niet zo gek. Een voorbeeld daarvan zijn outdoor bioscoopavonden op het dak. In Forum, de nieuwe imposante evenementenlocatie in Groningen met onder andere bioscoopzalen, een museum, bibliotheek en drie horecagelegenheden, komt vanaf deze zomer zelfs met een openluchtbioscoop. De trap vanaf de binnentuin leidt naar het dak zelf en is tegelijk de tribune. Het bioscoopscherm wordt in het laagste gedeelte van de patio geïnstalleerd. forum.nl

Thema: 
Delen: