Koffie & rum
Foto Rum Barrel West

Koffie & rum

Gerijpte rums zijn door hun zoete en rijke smaakprofiel een perfecte koffiebegeleider of ingrediënt voor een koffiecocktail. Journalist Ingmar Voerman laat zich door Balthazar Brey, van de gloednieuwe bar Rum Barrel West in Amsterdam, meevoeren in de wereld van koffie en rum.

Tekst Ingmar Voerman  

Vergeet whisky of cognac even als digestieven. Niet dat dit geen prachtdranken zijn naast koffie, maar er zijn meer dan genoeg redenen om te kiezen voor rum. Zo hebben gerijpte rums qua smaakprofiel meer raakvlakken met koffie en garanderen ze dus een ware smaaksensatie na het diner. Mooi meegenomen: ze zijn betaalbaarder dan de geijkte, langgerijpte dranken als cognac en whisky als digestief.

Balthazars keuzes  

Balthazar Brey, bartender en mede-eigenaar bij Rum Barrel West in Amsterdam, moet bij rum en koffie meteen denken aan Spaanse stijl aged rum uit Latijns-Amerika. Hij heeft genoeg ideeën en favorieten als het gaat om rum naast of ín de koffie. Brey: “De soepele, donkere Venezolaanse rum Diplomático Mantuano (40%) kent smaken van chocolade en sinaasappel, die perfect pairen met koffie. Ook Ron Zacapa Centenario 23 (40%) is een schot voor open doel. Deze rum staat bol van espresso-, chocolade-, en sherrytonen. Een langgerijpte rum als El Dorado 15 years (43%) uit Guyana pakt waanzinnig uit dankzij het volzoete karakter in combinatie met de bittere tonen van espresso. En een recente ontdekking van mij is Dos Maderas PX 5+5 Years (40%), een rumblend uit Barbados en Guyana met vijf jaar houtrijping in de Caraïben en vijf jaar op Pedro Ximénez (PX) vaten in Jerez (Spanje). Deze ‘triple aged rum’ zit vol zoete, fruitige sherrytonen en heeft een fantastische afdronk. Een vloeibaar dessert voor naast de koffie!”

Meer rum  

Naast de keuzes van Balthazar zijn deze rumvarianten gegarandeerde succesnummers naast de koffie:

> Havana Club Selección de Maestros – Cuba (45%)

Op de neus associaties van getoast hout, ahornsiroop en warme kruiden. Een karaktervol palet leidt je langs chocolade en gesuikerde sinaasappels en trekt door naar cederhout, tabaksbladeren, espresso, leer en mos. Subliem als zoete, lichtrokerige tegenhanger voor een straffe espresso. Met een Cubaanse sigaar erbij.

> Santa Teresa 1796 - Venezuela (40%)

Ter ere van het 200-jarig bestaan in 1996 bracht Santa Teresa deze speciale rum uit. De historische rum begint met een betoverend zoet aroma van rijp, rood fruit dankzij de solera-rijping op oud-sherryvaten. De barstensvolle smaak zet door met tropisch fruit, karamel, vanille, bananen, tabak en pure chocolade. In de zachte, lange afdronk blijven geroosterde noten en eikenhout hangen.

> Diplomático Reserva Exclusiva – Venezuela (40%)

Een boterzachte, rijke rum vol diepzoete smaken. Aroma’s van cacao, gember, fruitbanket, kruidnagel en kaneel op de neus. Het palet overrompelt met een krachtige body van overrijpe banaan, tropisch fruit, espresso, chocolade, boterbabbelaars en citrusfruit. Een vloeibaar dessert voor naast de koffie.

> Angostura 1787 – Trinidad en Tobago (40%)

Angostura 1787 is een blend van rum uit Trinidad en Tobago, met vijftien jaar houtrijping in de kelders van de distilleerderij. Een zoete, volle rum met tonen van banaan, gedroogd fruit, eikenhout en appelgebak op de neus. De olieachtige rum is zoet en stroperig met gedroogde pruimen, toffee, karamel en warme kruiden.

Recept Espresso Colada – Rum Barrel Signature

Espresso en rum in cocktails zijn een geslaagd huwelijk, volgens Brey. “De Espresso Colada van de kaart is een speelse, smaakvolle twist op de populaire Espresso Martini-cocktail. De ananasrum, de koffielikeur, espresso en huisgemaakte siroop van geroosterde kokos met een vleugje Fernet Branca maken een bitterzoet, romig huwelijk tussen een Piña Colada en een Espresso Martini. De onverwachte combinatie van smaken in deze cocktail werkt echt heel goed. De Espresso Colada heeft als bonus een prachtige schuimkraag.”

Ingrediënten:

- 50 ml Rum Barrel Bartender’s Choice rum infused met ananas

- 20 ml Tia Maria

- 20 ml geroosterde kokossiroop

- 1 shot espresso (30 ml)

- 2 dashes Fernet Branca

Werkwijze

Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker gevuld met ijs, schenk uit en strain in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met drie koffiebonen op de schuimlaag en rasp chocolade over het glas.

Recept Milano – Mantuano | Balthazar Brey

De Milano Mantuano is een Negroni-achtige cocktail met rum een espresso. Brey: “De vanille-, sinaasappel- en chocoladetonen van Diplomático Mantuano werken erg goed met de bittere tonen van Campari en de espresso. Deze laatste ingrediënten vormen zelf ook weer een mooi samenspel.”

Ingrediënten:

- 30 ml Diplomático Mantuano

- 25 ml Campari

- 10 ml The Bitter Truth Apricot Brandy

- 1 shot espresso (30 ml)

- 5 ml suikersiroop

- 2 dashes The Bitter Truth Chocolate Bitters

Werkwijze

Stir de ingrediënten in een mixglas gevuld met ijs. Schenk uit en strain in een tumblerglas gevuld met ijs. Spray en garneer met een sinaasappelschil.

Delen: