Advertorial
Foto tresbohemes.com

Bierdistributie door de eeuwen heen

Heel lang geleden – toen we nog geen kleren droegen met knopen – vond je bier wel heel dichtbij. Je brouwde het thuis en dronk het zelf op: simpel zat. Verschil in brouwtalent maakte dat sommigen zich min of meer professioneel met bier gingen bezighouden. De minder getalenteerde dronk liever bier bij de buren en betaalde daarvoor. Het was tevens het begin van het café: woonkamers werden ingericht als ‘publiek huis’ - het Engelse woord ‘pub’ is daar van afgeleid.

Al snel breidde de kring van verkrijgbaarheid zich uit. Eerst liepen mensen een stukje naar de dichtstbijzijnde brouwer – of ze liepen wat verder naar iemand die nóg beter was. Zo ontstonden brouwerijen en die pakten het wat groter aan: bier werd, in de houten vaten waarin het rijpte, per ossenwagen naar de herberg gebracht. De contouren van beginnende bierdistributie tekenden zich af.

Speciale brouwsels
Na de middeleeuwen ging het wat harder: bier werd vooral gebrouwen om snel en zo vers mogelijk op te drinken. De verspreiding was eenvoudig: je rolde de vaten de brouwerij uit naar de kroeg en buurtbewoners haalden het per kan bij de brouwer of slijter af. Voor verre reizen brouwde men speciale brouwsels met meer alcohol en hop – sommige bestaan nog, zoals IPA en Russian Imperial Stout (al lijken de bieren van nu niet op de bieren van toen). Ook bestond er een bloeiende handel in bier voor middellange afstand: Amsterdam is groot en rijk geworden door het ‘biertol’ dat men mocht heffen op de doorvoer van Noord-Duitse bieren.

Hobbilige tocht
Het leeuwendeel van de brouwerijen verkocht echter bier in de directe omgeving. Voor veel bier gold namelijk dat de kwaliteit achteruitging door het transport en van bepaalde brouwsels zei men ‘dat het niet gemaakt was om te reizen’. Als bier al getransporteerd werd, dan was het een lastige en hobbelige tocht met paard en wagen, of de klassieke ossenwagen.

Online bestellen
De afgelopen eeuw zijn transporttijden flink verkort, de kwaliteit van transportmiddelen is enorm toegenomen en de houdbaarheid van bier is fors verbeterd. Ook in de distributie is veel veranderd. Niet heel lang geleden reden er nog ‘leurwagens’ door de stad: vrachtwagens die beladen waren met bierfusten, kratten, wijn en frisdrank waaruit de caféhouder spontaan kon bestellen. Inmiddels bestel je als ondernemer je bier natuurlijk gewoon online. 

Vanuit je luie stoel
Online bier bestellen is makkelijk, snel en vernieuwend. Bij Brewfinder hebben we de tijd tussen productie en consumptie bijvoorbeeld sterk kunnen verkorten – bij bier toch iets om rekening mee te houden. Bestellen is gemakkelijk: vanuit je luie stoel, achter de bar of onderweg in het openbaar vervoer. Zo worden unieke bieren supersnel en kakelvers bij je afgeleverd – en je hoeft er zelfs geen kleren met knopen voor te dragen.

Reacties

Reactie toevoegen