Advertorial
Foto 123rf.com

De juiste tafelaankleding

In de horeca is een servies en bestek mede bepalend voor de ambiance. Een juiste tafelaankleding bepaalt in belangrijke mate de sfeer. De vormen en modellen van bestek en borden bepalen de stijl. Servies kent verschillende materialen. De meest gebruikte zijn porselein en aardewerk.

Porselein
Alhoewel porselein en aardewerk sterk op elkaar lijken zijn het toch twee verschillende producten. De basis ingrediënten van beide producten zijn hetzelfde namelijk water en klei. Het verschil is de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur. porselein wordt bij een hoge oventemperatuur (1300 – 1500 graden) vervaardigd. Ondanks dat porselein licht is, zorgt de hardheid van het materiaal voor stevigheid. Porselein is niet poreus en de glazuurlaag is niet nodig voor bescherming en dient uitsluitend voor decoratie. Dit resulteert in een erg praktisch servies wat eenvoudig te reinigen is. De nadelen van porselein is de mindere warmtegeleiding. Verder is porselein uitsluitend in wittinten te verkrijgen.

Keramiek
Keramiek of aardewerk wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur en is daarom zachter dan porselein. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger, maar het blijft kwetsbaar en stootgevoelig. Aardewerk is verkrijgbaar in meerdere kleuren of een opdruk en heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Dit maakt het een uitstekend servies voor de horeca. Stoneware servies is een aardewerk servies wat wordt gemaakt van klei met een fijne korrel. Doorgaans is Stoneware sterker dan andere vormen van keramiek.

Andere materialen
Een ander bekend serviesmateriaal is bamboevezel samengeperst met maïspulver. Bamboe servies is niet oven- en magnetrongeschikt.  Andere materialen zijn een glazen-, houten- of kunststoffen servies. Het kunststof servies gemaakt van melanine is duurzaam, krasvast en onbreekbaar.

Horeca servies dient te voldoen aan hoge kwaliteitsnormen: slijtvastheid, en een lange levensduur. Een sterk servies moet tegen een stootje kunnen, maar dient ook als bord voor de culinaire producten die voor opwinding moeten zorgen.

 

Reacties

Reactie toevoegen